Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/12

Henke skänker två nya miljoner till sjuka barn

Henrik Lundqvist är en målvakt med hjärta för välgörenhet. Nu skänker han ytterligare två miljoner till sjuka barn i Göteborg.

Asfalten är så pass nylagd att du fortfarande känner oljelukten. Det gröna gräset utanför byggnaden är precis utrullat och alldeles för mjukt för att gå på. 
Det har varit bråda dagar vid Ronald McDonald Hus i Göteborg, där familjer med sjuka barn kan bli boende i månader och år.
– Jag var här förra veckan och då var det en hel del som inte var klart. De har jobbat på riktigt bra, säger hockeymålvakten Henrik Lundqvist belåtet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han och välgörenhetsorganisationen Henrik Lundqvist Foundation har bidragit till två rum i av tretton i den nya flygeln av sjukhuset – och det är en stolt Lundqvist som visar upp "sitt" rum, som han skapat tillsammans med inredarna från BittraBritta.
– Jag ville få med Åre, Göteborg och New York – och det tycker jag att vi lyckats med, säger han och visar upp små detaljer från sina levnadsorter.

Sammanlagt kostar utbyggnaden 26 miljoner kronor och nu kan ytterligare 250 familjer per år bo med sina barn som om de vore hemma.
Den första donationen var 700 000 kronor – och nu blir det mer.
– Vi kommer att skänka två miljoner kronor till under de kommande tre åren, berättar Henrik – och när han gör det vid invigningen jublar folk som om Rangers precis gjort ett mål i Madison Square Garden.

"Du berörs väldigt mycket när du är i den där situationen"

För Lundqvist är det ett självklart val, ett sätt att kunna ge tillbaka.
– Jag träffar många familjer och barn som går igenom svåra saker. Men innan du står där själv är det svårt att sätta sig in i det till hundra procent, tror jag. Du berörs väldigt mycket när du är i den där situationen. När du är där och möter barnen. Och det är inte bara de som är sjuka, utan även syskon och föräldrar. Det tar väldigt mycket på krafterna. Det här huset är perfekt, där de kan vara tillsammans och samla energi ...

Henriks fru Therese, som också jobbar med välgörenheten, finns med i bakgrunden men kliver sällan in i rampljuset.
– Det där är Henrik så mycket bättre på. Han gillar det på ett helt annat sätt. Han är så duktig på det här. Han är oerhört bra på att ta barn i de här svåra situationerna. Han ser inte sjukdomen, utan han ser bara tillfället – och en möjlighet att kunna glädja, berättar hon stolt.

"Vi har en klar målbild"

14-årige Eddie Svensson från Kinna har bott på Ronald McDonald Hus sedan det byggdes tillsammans med mamma Johanna och syrran Selma. Han har lite trubbel med tarmarna, men långsamt går det framåt. Två steg fram, ett tillbaka.
Han är med och sätter sitt handavtryck i en avgjutning tillsammans med Henrik Lundqvist – och tillsammans är de leende ambassadörer för det nya bygget, som invigs när hundratals färgglada ballonger släpps mot den blåa himlen.

Den 26 augusti, efter några träningar till i Frölundaborg, åker familjen Lundqvist tillbaka till stadsdelen Tribeca på Manhattan i New York.
Ny säsong i NHL, den trettonde för Rangers.
– Målet och känslan när du går in för säsong har varit samma under de senaste åren. Vi har en klar målbild, vi vill vinna. Det är alltid spännande när vi får in nya pjäser. Utifrån ser det bra ut. Det gäller bara att det passar in, att vi får allt att funka. Att de unga killarna som tagit kliv de senaste åren fortsätter att utvecklas, att de blir viktiga för oss.  

Spännande?
– Ja, det är alltid spännande att komma till campen och se var vi står ... den här gången får jag ju med mig Lias Andersson. Jag har hört mycket gott om honom, men inte hunnit bilda mig en egen uppfattning. Det ska bli kul att lära känna honom som vuxen också. Sist var ju han bara fem år, haha.

Mest läst