Sveriges målvakt Felix Sandström grauleras av lagkamraterna efter 4–2-segern över Schweiz.

Grundströms slit gav svensk kvartsfinal

|

Schweiz 2

Sverige 4

Det startade bra för Juniorkronorna, som tog ledningen när lagkaptenen Joel Eriksson Ek pangade in ettan. Men i numerärt överläge är Schweiz bra.

Kvitterat direkt efter, genom Jonas Siegenthaler.

Sedan var det dags för Frölundas Carl Grundström att trampa loss med fart. Han serverade Lias Andersson – som knäppte av sittskott direkt. 2–1 och bud på mer. Bland annat just från HV-Andersson, som hade en träff i det rödmålade stålet.

I andra perioden åkte Sverige på en ny utvisning – och ett nytt baklängesmål.

– De gör två mål i PP, så vi får komma upp lite i boxplay. Vi måste spela enklare, vi backar. Ibland är det okej att chippa den i glaset, sa Frölundabacken Jacob Larsson till SVT inför den sista perioden.

Och väl där, ja ... då spelade Sverige som en guldkandidat mot duktiga Schweiz, som dock blev tröttare och tröttare.

Till slut gav också svenskarnas bredd utdelning.

Carl Grundström jobbade återigen fram pucken bakom mål, passade Joel Eriksson Ek –som fick stå i slottet och skotta in sitt andra och Sveriges tredje mål för dagen.

Välförtjänt, för Juniorkronorna som då – 54.52 in i matchen – hade skjutit 43 skott på mål.

Med knappt tre minuter kvar att spela utökade Sverige genom ett kanonskott av backen Lukas Carlsson.

Sverige har därmed två raka vinster med sig till mötet med Finland i kväll klockan 23.05 – och Juniorkronorna är också redan klart för kvartsfinal.

Sviten i JVM:s gruppspel är nu makalösa 38 segrar i rad.