Göteborg HC samlar världen

I Angered samlas hela världen – för att spela hockey. Göteborg HC låter tjejerna ta plats.

ANNONS
|

I Angered Arena har precis 15 nya hockeyutrustningar anlänt. Det är klubbor och skridskor, byxor och skydd.

– Vi fick den största delen av de 60 utrustningar som Henrik Lundqvist och New York Rangers skänkte i somras, berättar Emelie Sörquist stolt.

Hon är 23 år, har spelat i klubbens andralag men är för tillfället skadad. Sedan i somras har hon också en ny roll som sponsorchef i Göteborg HC. Det behövs – och till den här säsongen är ett flertal företag på väg in med långsiktiga planer för klubben.

– Det finns ett oerhört intresse. De två senaste veckorna har varit en jätteframgång! När avtalen är påskrivna kommer jag att kunna berätta mer, säger Emelie Sörquist.

ANNONS

Göteborg HC växer – och många har fått upp ögonen för det arbete som läggs ner i Angered Arena.

Här möts världen på en hockeyrink – och plötsligt är inte längre förorten en blind fläck för ishockey. Tjejer från Libanon, Somalia, Etiopien, olika länder från Balkan ... alla är välkomna.

– Det som jag tycker är häftigast är att se tjejer från Örgryte eller Hovås möta tjejer som kanske spelar med huvudduk och kommer från helt andra ställen i världen. Det hade inte skett utan hockeyn här i Angered, säger Emelie Sörquist.

Jan Mellgren, ny sportchef för året (tränare förra säsongen), ser också en del utmaningar med att klubben växer så oerhört snabbt.

– Vi måste knyta till oss fler hockeykunniga ledare, som kan ta hand om alla som vill träna och spela. I Göteborg HC kan vi också låta tjejerna vara i fokus! Det är den stora skillnaden, säger Mellgren.

Göteborg HC är också på gång att bygga ett ”materialotek”, där utrustningar ska finnas för att skickas vidare när du skiftar storlek.

– Vi måste få ner kostnaden! Det ska inte vara dyrt att spela ishockey. Den bilden måste vi få bort, säger Jan Mellgren.

A-laget missade i kvalet mot Riksserien i våras, men har fortfarande siktet mot serien som numera heter SDHL. Den här säsongen har spelartruppen spetsats till rejält i alla lagdelar.

ANNONS

Jimmy Johansson har plockats från Hisingen Hockey som ny huvudtränare – och han går in med noll erfarenhet av damhockey.

– Jag har aldrig sett en tjejmatch live – så det blir spännande, berättar han.

Och underifrån byggs en helt ny talangfabrik upp. Sara El Sulaiman är tolv år och har spelat i GHC under alla tre säsonger som klubben funnits. Familjens bakgrund är libanesisk och den allra första gången vägrade hon att prova på hockey. Men mamma Manal stod på sig.

– Jag ville lära mig konståkning! Vi åkte ner och jag sa: ”Kolla hur de ser ut! De går omkring så att det knappt går att åka i all utrustning ...” Till slut gav jag upp och tog på mig utrustningen. Nästa gång tog jag med mig min syster Nora. Och gången därefter nästan alla mina kusiner, förutom de två som spelar fotboll. Förra säsongen startade jag i utvecklingslaget, berättar Sara.

Hon är den första helt Göteborg HC-fostrade spelaren som tagits ut till Göteborgs distriktslag – och de andra uttagna är ett år äldre.

Sara spelar både center och back, tränar två gånger i veckan – och har redan satt målet högt.

– Du har ju sagt att du ska till OS! Du har lovat mig en svensk medalj, säger sportchefen Jan Mellgren.

ANNONS

– Jag hoppas! Jag kämpar för det, säger Sara bestämt.

När A-laget några timmar senare tar en säker seger i seriepremiären mot Troja står Sara, syrran Nora och tvillingarna Lilly och Nadin El Seidawi på läktaren och hejar på. Om några år sitter garanterat någon av dem i A-lagets omklädningsrum ...

Göteborg HC

Bildades: 2014 (från Hisingen Hockey).

Antal lag: Tre. Ett i division I, ett i division II och ett utvecklingslag. Mer än 130 tjejer (och även en del killar) spelar och tränar i klubben – från fyra år och uppåt.

Nyförvärv: Natasha Steblin (University of Alberta), Lindsey Cunningham (University of Alberta), Matilda Rantanen (Leksand), Anna Borgefeldt (Linköping), Alison Campbell (University of Alberta), Laura Vilén (JyP), Nicole Jackson (Bradford Bulldogs/Kingston Diamonds), Frida Brattlöf (University of Wisconsin).

Aktuellt: Startade i går resan mot SDHL, som är målet, med hemmamatch mot Troja i Angered Arena. Det blev vinst med 10–1.

ANNONS