Frölundas kross – ena benet i ny final

|

Frölunda inledde bäst och pressade tillbaka Fribourg under de inledande minuterna av CHL-semifinalmötet. Men den schweiziska ligajumbon skulle sakta men säkert komma in i matchen - och under stora delar av den första perioden var det faktiskt gästerna som dominerade, mycket med hjälp av en tokhög och aggressiv försvarspress.

– Vi var beredda på att de skulle komma högt, men kanske inte riktigt så högt, säger Sebastian Stålberg.

Han fick medhåll av Jacob Larsson:

– De lyckades ganska ofta låsa fast oss i egen zon, men vi fick till det bättre efter den första pausen.

Det var dock hemmalaget som var först med att få utdelning. Simon Hjalmarsson banade väg för målet när han med hårt slit i ena sarghörnet lyckades gräva loss pucken. Joel Lundqvist och Matt Donovan tog vid innan John Nyberg med ett högt placerat avslut skickade upp 1-0 i nättaket bakom gästernas Benjamin Conz. Den ledningen blev dock inte långvarig. En minut och fem sekunder efter att Nyberg tryckt dit 1-0 höll han sig framme igen, men den här gången vid fel mål. Fribourg ställde om snabbt och ett inspel touchade försvararens skridsko innan det retsamt smet in mellan Johan Gustafssons benskydd. 1-1 i paus.

"Dominerade totalt"

I mittakten ändrade semifinalen karaktär. Mycket på grund av att bortalaget drog på sig tre utvisningar. Även om Frölundas spel i numerärt överläge inte resulterade i några mål så gjorde det att man tog udden av Fribourgs aggressivitet. Och trots att det inte blev utdelning med en man mer på banan skulle hemmaspelarna få måljubla. Först frispelade Sebastian Stålberg kedjekompisen Mats Rosseli-Olsen, som iskallt prickade in 2-1. Tre minuter senare var det dags igen. Bortalagets Mattias Ritola, som fått sin hockeyfostran i Frölunda Academy, tappade pucken i kamp med Henrik Tömmernes på Frölundas defensiva blålinje. Och efter en fin uppåkning kunde Frölundas backstjärna, med ett tillsynes misslyckat avslut, fösa in 3-1.

–Det var en jämn förstaperiod, där de kanske var lite bättre och skapade lite mer. Men i andra tog vi över och i tredje dominerade vi totalt, säger Sebastian Stålberg och fortsätter:

Slutperioden hann knappt börja innan merparten av de 4042 åskådarna i Frölundaborg fick glädjespratt igen. Än en gång var det kedjan med Mats Rosseli-Olsen, Nicklas Lasu och Sebastian Stålberg som satte fart. Ett vackert anfall avslutades med att norrmannen från nära håll kunde trycka dit sitt andra mål i matchen.

– Jag siktade kanske inte exakt där, men jag siktade på att skjuta över målvaktens arm och det lyckades ju, det var skönt att den gick in, säger Rosseli-Olsen.

"De tappade lite energi"

Ett par minuter senare spelade Rosseli-Olsen och Stålberg fram Jacob Larsson, som var tillbaka i Frölunda efter JVM. Backen avslutade anfallet med att dunka in 5-1 från blålinjen. Det blev också droppen för gästernas Benjamin Conz som under slutdelen av matchen ersattes av Dennis Saikkonen. Efter Larssons mål orkade bortalaget inte svara.

– Det kändes som att de tappade lite energi då. De orkade inte riktigt i tredje, där vi samtidigt vet att vi är riktigt starka. Vi har fyra bra femmor och malde ner dem, säger Stålberg.

5-1 blev slutresultatet och Frölunda står med ena benet i finalen, som i så fall blir klubbens tredje raka i CHL.

– Ingenting är klart, men vi har definitivt ett riktigt bra utgångsläge, säger Stålberg.