Frölunda vann historiskt SM-guld i Skellefteå

Frölunda är bäst i Sverige efter 5-3 mot Skellefteå. Klubbens fjärde SM-guld är ett faktum. - Fantastiskt. Jag har inte fattat det här än det är helt otroligt, säger Rönnberg till C More.

|

Roger Rönnbergs gäng hade en riktig guldsits inför den femte SM-finalen uppe i Skellefteå. Med 3-1 i matcher var det blott en seger till som krävdes för att säkra SM-guldet.

– Jag ser en bestämdhet i ögonen. Vet att de är mycket hockey kvar. Måste göra bästa matchen för säsongen för att vinna idag, säger Rönnberg till C More inför matchen.

Frölunda fick en riktig drömstart på matchen när målkungen Artturi Lehkonen satte 1-0 efter blott 1,46 bakom Erik Hanses – frispelad av Ryan Lasch. Anton Axelsson han med att bränna ett friläge innan Nicklas Lasu blev utvisad.

Frölunda höll undan i boxplay och Lasu han knappt ta sig ut på isen från utvisningsbåset innan han frispelades och misslyckades med sin dragning. Men pucken gled ändå in. Artturi Lehkonen var dock inte färdig utan satte även 3-0 i den första perioden. Ett mål som gjorde att han klev förbi Daniel Alfredsson och blev bäste poängplockare i ett slutspel för Frölunda.

Skellefteå gjorde vad de kunde i den andra perioden och reducerade genom Sebastian Aho och såg ut att vara på väg in i matchen. En minut senare sköt Lukas Bengtsson första skottet på mål för Frölunda i perioden – ett skott som slank in bakom Johan Backlund som ersatte Erik Hanses i kassen. Pär Lindholm reducerade på bytt för Skellefteå efter en billig retur av Johan Gustafsson.

När Skellefteå tryckte på för ännu en reducering glömde de bort Ryan Lasch som enkelt satte 5-2. Hans 19:e poäng i slutspelet och tangerat poängrekord med Lehkonen. Guld och redan fixat för Frölunda? Inte enligt Joel Lundqvist.

– Vi måste upp i åkning, vi backar i mittzon. Vi måste upp i allting, säger Lundqvist kritiskt i periodpausen.

Det blev en spännande avslutning på matchen efter att Skellefteå fick in reducerings-puck med tio minuter kvar. Men Frölunda höll undan och glädjescenerna gick inte att ta miste på.

SM-guldet är Frölundas fjärde i historien – nu väntas ett firande i flera dagar i Göteborg med start redan under söndagskvällen.

BESKED FRÅN SKELLEFTEÅ: GÖTAPLATSEN 17.30 PÅ MÅNDAG.

Spelarna kommer åka genom stan i buss. Kommer till Götaplatsen 17.30 på måndag och hyllas då.