Frölunda välkomnar förändringarna i CHL

ANNONS
|

Representanter för samtliga åtta svenska CHL-klubbar var på plats på ett hotell i Göteborg på måndagen när ledningen för Champions Hockey League redogjorde för förändringarna inför för nästasäsong, den fjärde i ordningen.

En av de största förändringarna är att antalet lag i den internationella turneringen bantas – från nuvarande 48 till 32.

En annan förändring är att man vill höja standarden – några andra kvalifikationer än rent sportsliga ska inte ta ett lag in i tureningen. I dag har delägarskap i CHL gett den fördelen. Nytt är också att antalet svenska klubbar i turneringen ska minska från åtta till fem från nästa säsong.

ANNONS

- Vi tror att det ska bidra till att göra CHL mer attraktivt - kommersiellt som publikt, säger CHL-basen Anders Ternbom.

Kritik från flera håll

Under turneringens inledande läroår har kritik mot CHL riktats på flera plan:

För dålig kvalité på matcherna (för svaga lag) och för få i publiken, något som rimligtvis kan hänga ihop.

- Att höja kvalitén på flera områden är förstås något vi strävar efter. Det tar dock tid att bygga varumärken, men vi har redan fått ett antal tecken som tyder att vi är på rätt väg, säger Anders Ternbom.

Den gångna säsongen låg publiksnittet i CHL på 3272 personer, en ökning med några procent jämfört med säsongen tidigare.

- Hittills under säsongen, det lilla vi har hunnit spela, ligger snittet strax över 3400, så v är försiktigt på väg, säger han.

Svenska klubbarna överens

Representanterna från de svenska klubbarna var under mötet ense om att satsningen på att försöka göra CHL vassare, ekonomiskt som sportsligt, är rätt väg att gå för öka intresset, inte bara publikt.

- Det handlar också om att göra CHL attraktivt för spelare och ledare, det ska kännas kittlande att ge sig ut i Europa och att vara med om att jaga titeln, sa hockeylegendaren Håkan Loob, General manager i Färjestad.

ANNONS

Frölunda HC från Göteborg är regerande CHL-mästare. Tränaren Roger Rönnberg välkomnar bantningen av antalet lag.

- Att höja statusen känns som ett naturligt steg, säger han.

Att CHL har kommit för stanna är han övertygad om.

- Absolut, för en klubb som Frölunda är turneringen utvecklande. Vi har byggt brett, har en bred bas och en bred trupp, något som gagnar vårt deltagande. Inte mint bidrar CHL till att spelarna är taggade tidigare på säsongen, det gynnar vårt spel i SHL, säger han.

Att Frölunda som mästare skulle har mer press på sig är inget han tänker på.

- Vi har ett tydligt mål, att vinna matcher och titlar, så det är inga konstigheter, säger Roger Rönnberg.

På fredag avslutar Frölunda gruppspelet i CHL med match mot Wolfsburg i Frölundaborg.

ANNONS