Stor ska bli större. Frölunda lägger ut träningsmatcherna i regionen för att få intresset att växa.
Stor ska bli större. Frölunda lägger ut träningsmatcherna i regionen för att få intresset att växa.

Frölunda ska bli ännu större

Frölunda är stort – men ska bli större. Med hjälp av alla mindre lag, vill säga.

ANNONS
|

Frölunda driver under ledning av Göran Pegenius ett massivt regionsprojekt som ska göra hockeyn större.

– Det projektet vill vi hjälpa till att promota från A-lagets sida. Därför har vi valt att lägga så många som möjligt av våra träningsmatcher ute i regionen, berättar huvudcoachen Roger Rönnberg.

Förra veckan spelade Frölunda mot Färjestad och Leksand i lilla hallen Lionshov i Skee i norra Bohuslän – och i morgon blir det träningskamp i Kungsbacka mot svenska mästaren HV71.

– Vi vill bli hela regionens lag – och få med oss alla andra hockeyklubbar. Vi vet att det är de som hjälper till att skapa en hockeykultur i Göteborg. Det är inte Frölunda allena, utan i princip alla spelare som går in till Frölunda är ursprungligen från en liten klubb. Det är vi ödmjukt medvetna om och vi vill göra allt vi kan för att supporta dessa klubbar, förklarar Rönnberg.

ANNONS

I Skee utanför Strömstad har återkommande turneringen Hockey Classic blivit en total succé. Fullsatt ishall – och massor av barn som besökt träningarna med stora ögon.

– Vi tas emot fantastiskt bra på de mindre orterna! Ett oerhört engagemang. I Strömstad pratar föreningen om att bygga en ishall och använder turneringen som ett dragplåster till kommunen för att kunna skapa större möjligheter för ungdomarna där uppe. Lions har redan bra ungdomslag och småknattarna springer runt och ser träningar och matcher. Det börjar att skapas en bra grogrund, säger Roger Rönnberg.

I morgon kväll fylls ishallen i Kungsbacka – och här ser Roger Rönnberg en annan möjlighet. Laget Kings är på väg uppåt i seriesystemet – och A-lagets tränare har besökt Frölundaborg för inspiration. Dessutom har Frölundas J20-tränare Pierre Johnsson varit med förra säsongen i Kungsbacka.

– De har alla möjligheter till att avancera och skapa en förening som kan klättra upp till allsvenskan. Det skulle vara en dröm för Frölunda – att vi kan få upp en vänförening som vi med alla möjliga medel kan stötta på alla plan. De har väldigt engagerade ledare, fantastiska lokaler, stor välmående kommun och bra ungdoms- och juniorhockey. Kan vi hjälpa till lite högre upp, runt A-laget, så stärks regionen, säger Rönnberg.

ANNONS

Hur viktigt är det att spelarna som kommer till Frölunda är från regionen?

– Det är väldigt viktigt, tror jag. Vi vill skapa hockeyintresse i Göteborg och det hänger ihop med att spelare som finns i regionen ska sikta mot Frölunda och ha det som sitt lag. En kommun består inte bara av hockeyspelare – utan även av invånare runt omkring. Föräldrar, vänner, grannar, sociala nätverk. Ju fler vi har välmående, som älskar Frölunda och idrott desto bättre blir det.

ANNONS