Frölunda har hittat rätt – i försvar och utbildning

Det finns en del att slipa på i Frölunda. Som målskytte. Som powerplay. Som pucktempo. Men försvaret har hittat rätt. Och utbildningen,

ANNONS
|

När Frölunda åker in på isen i Vida Arena så har tio spelare i laget fostrats i klubbens ungdomsakademi. Kapten Joel Lundqvist är förstås äldst med sina 36 år och yngst är kvällens debutant Lucas Raymond, bara 16 år fyllda.

För när det strular med urhoppade axlar och skakade hjärnor har coach Roger Rönnberg så här långt bara kunnat fylla på från J20-laget.

Vi har sett Samuel Fagemo och Linus Nässén ta för sig i vuxenhockey och vi fick i förra matchen njuta av en helt orädd Jonatan Lundin Andersson i SHL-debut.

ANNONS

Den här kvällen är det alltså snabbåkande Lucas Raymonds tur. Det är en kraftfull kille, bra både framåt och bakåt – och som med fortsatt utveckling mycket väl kan vara ett toppval i NHL-draften.

Om två år, vill säga.

"De unga killarna är bra förberedda! Det är ett jäkligt gott betyg till vår akademi, till gänget där nere som förbereder spelarna för den stund när de ska dra på sig vår A-lagströja. De kommer in och förstår vår spelidé, de har utvecklats för att kunna spela i SHL ... de har en attityd av att komma in och ta chansen", berömmer Rönnberg.

I MATCHEN ÄR det aningen segt, åtminstone i två perioder. Det skapas inte särskilt många chanser åt nåt håll – och det känns nästan som en enda lång väntan på att få se Rasmus Dahlin och Henrik Lundqvist premiärspela i NHL lite senare på natten.

Men så händer det nåt.

Frölunda försöker åtminstone – och det är bara nån centimeter från att just 16-årige Raymond får in en kvittering.

Däremot går det alldeles för långsamt i PP för att det ska bli riktigt farligt. Där måste Frölunda upp i tempo.

Ett lag som bara släpper in ett mål mot Lakers ska för övrigt åka hem med tre poäng. I normala fall ...

ANNONS

FÖRRESTEN: NHL-premiär även för Christoffer Ehn i Detroit Red Wings i natt och SHL-debut för 18-årige Filip Cederqvist i Växjö Lakers.

Tar ni den gemensamma nämnaren?

Skara IK.

Den såg ni inte komma.

FÖR ÖVRIGT: Jag listade häromdan de tio hetaste svenska NHL-spelarna – och hade SHL:s förre poängkung Elias Pettersson precis utanför listan.

Han svarade direkt med ett mål och en assist i debuten för Vancouver Canucks – och skulle förstås ha varit med på hetaste-listan.

Elias kommer att bli en stjärna.

TILL SIST: I helgen vill jag, mitt i all NHL-yra, inte att ni glömmer World Girls' Ice Hockey Weekend.

I Kungsbacka kommer exempelvis det snart damallsvenska fotbollslaget KDFF vara på plats i ishallen för att stötta tjejer som vill prova på hockey.

Sporten växer.

Även i hockeyregionen Göteborg.

Plus

Fullt hus. Det är imponerande att Scandinavium är slutsålt – med två NHL-lag utan 031-anknytning. Tänk om Rangers hade kommit hit?

Minus

Frölundas PP. Har fyra chanser att spräcka nollan – men tar för lång tid på sig den här kvällen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS