Frölunda förlorade efter straffdrama

Ettan mot tvåan. Då blev det precis så jämnt som tabellen visar. Men efter en högklassig straffläggning kunde Växjö avgå med segern.

|

Inför toppmötet med Växjö drabbades Frölunda av ett tungt bakslag när Joel Lundqvist fick kasta in handduken inför matchen. Sjukdom satte stopp för lagkaptenen. Avbräcket gjorde att Roger Rönnberg tvingades att möblera om ordentligt i kedjorna.

För Casey Wellman innebar kaptenens återbud att amerikanen fick byta spel med Lundqvist och Kristian Vesalainen, som var tänkt på förhand, till att bilda kedja med hårt arbetande Sean Bergenheim och Patrik Carlsson. Något som skulle visa sig bli ett succédrag.

Wellman glänste

Wellman såg ut att trivas i sin nya omgivning och den nybildade trion gick i bräschen när Frölunda med stenhård press och offensivt försvarsspel gick hårt åt Växjö i inledningen av matchen i Vida Arena. Efter en intensiv start mattades mötet något, men då klev Wellman fram och satte ny fart på tillställningen. Sean Bergenheim och Sebastian Stålberg jobbade fram pucken framför mål och efter att Växjö-målvakten Joakim Eriksson räddat en rad avslut från Wellman lyckades 29-åringen till slut med kraft och vilja överlista hemmalagets keeper. 0-1.

– Det var bara att kämpa där och försöka sätta dit pucken, och det gick till slut, säger Wellman om sitt mål till C More.

Ledningen blev dock inte långvarig. John Nyberg drog på sig en billig utvisning och Växjö fick chansen i powerplay. En möjlighet som smålänningarna tog tillvara på. Pontus Netterberg hittade med en diagonalpassning Eric Martinsson som höll i pucken länge innan han med ett välplacerat skott vispade upp 1-1 i Johan Gustafssons högra kryss.

I den andra perioden var det återigen Frölunda som kopplade grepp om matchen. Och än en gång var det Casey Wellman som levererade. Om det första målet symboliserade kämpaglöd och vilja så var det andra ett exempel på teknisk skicklighet och elegans. Wellman vände med en lurig snurr bort sin försvarare vid sargen, tog några snabba skär in i banan, innan han avlossade ett rappt dragskott till 1-2.

– Jag lyckades vända snabbt och fick iväg ett bra avslut, säger Wellman.

Straffar krävdes

I mittakten var forwarden så också nära att pricka in sitt tredje mål i matchen, men en Växjö-försvarare lyckades i sista stund störa Wellman när han kom fri med Joacim Eriksson.

Den tredje perioden hann knappt börja innan Adam Brodecki skickade iväg ett snabbt skott som satt bakom Gustafsson. Slutdelen av perioden bjöd på böljande spel med möjligheter för båda lagen, men ingen lyckades avgöra och publiken fick se toppmötet gå till övertid - som trots ett Johan Sundström-friläge slutade mållöst.

I straffläggningen blev det sedan i stället Växjö som avgjorde. När Victor Olofsson missade sin straff - fick Emil Pettersson chansen att avgöra - en möjlighet han tog.