Frölunda klart för slutspel efter seger mot Växjö

Serieledaren besegrades med 2–1 – det innebär att Frölunda är slutspelsklart och att laget har kopplat ett järngrepp om en topp fyra-placering.

|

Det var två sargade lag, med flera spelare borta, som ställdes mot varandra i Scandinavium när Frölunda och serieledande Växjö gjorde upp. Men att Ryan Lasch, Mats Rosseli Olsen och Adam Pardy saknades i laguppställningen hos hemmalaget var inget som märktes.

Efter en trevande start från båda lagen var det Frölunda som tog tag i taktpinnen och började vaska fram chanser, inte sällan i samband med att bröderna Westerholm snurrade på isen. Tillsammans med Sebastian Stålberg satte de ofta gästernas försvar under hård press.

Pathrik Westerholm var två gånger om nära att hitta nätet, men en vass räddning av Viktor Fasth och för dålig skärpa gjorde att 26-åringen inte lyckades spräcka nollan.

Det klarade däremot Joel Mustonen av.

Efter ett mönsteranfall signerat Matt Donovan och Christoffer Ehn kunde finländaren avsluta med att vispa in pucken bakom en hjälplös Viktor Fasth.

Och målvaktsstjärnan skulle få kapitulera snart igen. I spel fem mot fyra lyckades hemmalaget belägra Växjös zon under en längre sekvens och efter att ha radat upp chanser kunde till slut Carl Grundström hålla sig framme och sprätta upp 2–0.

"Tycker vi spelar riktigt bra"

Innan perioden var över hade indianerna bud på ytterligare mål – och vore det inte för Fasth kunde ledningen varit större. Växjö, som sedan en tid tillbaka har säkrat förstaplatsen i tabellen, var inte ofarligt framåt – men Johan Mattsson agerade tryggt och säkert bakåt.

– Jag tycker vi spelar riktigt bra med högt tempo och mycket skott. Vi är heta på att ta returerna, så det får vi fortsätta med. Det är viktigt att komma in i ett slutspel med bra känsla och ett bra powerplay i ryggen, säger Carl Grundström till C More efter den första perioden.

Tränare Roger Rönnberg var också han belåten med matchens första 20 minuter.

– Vi har ett bra passningsspel och får upp farten från egen zon. Vi spelar bra i anfallszon också, så 2–0 är nästan i underkant faktiskt.

Samtidigt varnade han sitt lag för att slå av på takten.

– Vi har varit med i så många matcher mot Växjö där det sett precis tvärtom ut i perioden efter, så det gäller att stänga den här perioden och inse att nu börjar period två och ta det 0-0 därifrån.

Men Frölunda-spelaren verkade ha lyssnat på sin tränare i pausen, för hemmalaget fortsatte att visa offensiv kraft och defensiv stabilitet åtminstone de första minuterna av den andra perioden.

Jan Mursak och Joel Mustonen var båda nära att hitta ett 3–0-mål, men Viktor Fasth var med på noterna och höll Växjö kvar i matchen.

Mattsson tvingades utgå

En bit in i den andra perioden kom dock en riktig smäll för Roger Rönnbergs manskap. Växjös lagkapten Erik Josefsson ramlade in i Johan Mattsson, som blev liggande i målet. När domarna blåste av fick burväktaren sedan hjälpas av isen. Han kom aldrig tillbaka.

In kom i stället Johan Gustafsson, som direkt sattes på prov när Växjö sakta men säkert fick maskineriet att ånga igång och började vaska fram chanser.

Under slutdelen av mittperioden var det gästerna som skapade mest och bäst.

Till slut kom så också reduceringen. I spel fem mot fyra kunde Tuomas Kiiskinen styra in 1–2-målet två minuter innan paus.

Den tredje perioden öppnades med att båda lagen skapade ett par riktigt fina målmöjligheter vardera – men målvakterna höll tätt.

I slutet forcerade Växjö vilt för en utjämning men det blev aldrig några fler mål. I och med segern är Frölunda slutspelsklart och väl där kommer laget med största sannolikhet få hemmaplansfördel.