Bakom kulisserna med Frölunda

GP följde med på Frölunda under resan till kvartsfinal sex. Såhär gick det till när göteborgarna förberedde sig och varvade ner nedanför den sjätte kvartsfinalen. Minnet av den lever kvar flera hundra år efter dess storhetsa

ANNONS
|

13.25. Frölundas buss rullar ut på E45:an norrut. Det är fem timmar och trettioniominuter kvar till match. På grund av ett rejält lager dimma över Landvetter tvingas klubben ändra i planerna. Istället för Landvetter ska ett flyg lyfte från Trollhättans minimala flygplats. Det är den vi tar sikte på. Därefter Skellefteå flygplats – och sedermera kvartsfinal nummer sex i SHL-slutspelet 2017.

13.39. En skylt som visar vägen mot Lödöse sticker upp på höger sida om vägen. Staden som föregick Göteborg. Minnet av den lever kvar flera hundra år efter dess storhetstid. Frågan är om det här Frölunda-laget kan bli lika odödliga?

ANNONS

Att vända 1–3 i matcher mot ett ruskigt bra Skellefteå kanske inte folk kommer minnas om 500 år, men nog kommer det leva kvar länge i ishockeyintresserades minnen runt om i hela landet alltid.

14.18. Bussresan dit tar knappt en timme. Ute på den västgötska slätten, välkänd för Christoffer Ehn från Skara och Rasmus Dahlin från Lidköping, ligger en av de minsta flygplatser jag sett. Två plan står uppställda pålandningsbanan. Ett av de är Frölundas.

Snart går ett led av spelare och ledare upp för flygtrappans smala trappsteg, böjer huvudet i ingången och hittar sin plats. Ledarna längst fram. Spelarna i bakre änden. Några sätter sig i singelsäten – andra tillsammans två och två.

14.28. Propellerbladenbörjar snurra och ger ifrån sig ett dånande ljud. Snart breder Vänerns klarblå vatten ut sig under oss. Resan har börjat.

16.05. Flygplanet dunsar lätt ett par gånger innan säkerhetsbältet trycks mot magen som ett bevis på att vi kraftigt sänker farten. Genom fönstret ligger Skellefteå flygplats i ett soligt dis, skymd av några molntussar utkastade över den blå himlen.

Med alla sina attiraljer på sig, förutom hockeytrunkarna som kommer med flygplatspersonalens hjälp, vandrar Frölundas spelare bort mot bussen som står och väntar ett trettiotal meter från planet. Några har nackkudde med sig hängandes runt halsen.

ANNONS

Joel Lundqvist, Rasmus Dahlin och Carl Grundström står kvar lutade mot en vägg och lapar sol in i det längsta. Tillslut måste även de hoppa in i bussen.

När laget samlats i bussen frågar tränarna om det var någon som lämnade något på flyget. Risken är att dimman fortsätter ligga tät över Landvetter även efter matchen, vilket skulle innebära att hemresan får vänta till i morgon.

Casey Wellman är snabb med att erkänna att han glömt några tillhörigheter. Amerikan lunkar iväg tillbaka till planet.

– Importer... muttrar finnen Sean Bergenheim ironiskt.

16.55. Bussen svänger upp och stannar utanför Skellefteå Kraft arena. Matchpulsen är hög.

– Det ska bli hur roligt som helst. Som jag sa till någon annan tidigare: Vi gick in i gymmet den 15 maj förra året. Spelarna har lagt ner hur mycket tid som helst på det här så nu när det kommer ner till sådana här avgörande matcher är det skitkul. Spelarna går runt och vill spela nu. Det jobbiga är att det är två timmar kvar och inte två minuter, säger assisterande tränaren Pär Johansson på vägen in i arenan.

Spelarna går direkt in i omklädningsrummet. Därinne tejpas klubbor, töjs muskler, knyts skridskor och fokuseras tankar.

ANNONS

18.24. Frölunda glider ut på isen. Stolarna i arenan är mestadels tomma. Musik strömmar ur högtalarna.

18.44. Spelarna glider tillbaka in i omklädningsrummet för de sista självande andetaget innan det är dags.

19.04. Domaren Mikael Nord släpper pucken. Kvartsfinal sex är igång. Blir det Frölundas sista match den här säsongen?

19.11. Joakim Lindström sjunker ner på träbänken i utvisningsbåset. Han hinner knappt pusta ut och rannsaka sig själv efter att slagit bort Patrik Carlssons klubba innan Victor Olofsson höjer armarna mot den gigantiska jumbotronen över honom.

Frölundas powerplay, kritiserat med rätta under slutspelet, har gett utdelning. Fem sekunder in i spel fem mot fyra skjuter Olofsson med emfas in ledningsmålet.

19.34. Joakim Lindström är på väg runt Johan Gustafssons kasse men lurar alla genom att spela pucken tillbaka till en helt ren Pär Lindholm. Målet är öppet. Kvitteringen satt.

Publiken jublar så att man kan tro taket ska flyga av och lägga sig i Bottenhavet.

21.20. Gong-gongen går och förkunnar att matchen slutar 1-1 efter ordinarie tid. En nervös sudden death väntar. Vilket lag skulle orka? Vilken spelare skulle vara villig att chansa för att bli hjälte?

21.58. Nicklas Lasu får lite yta i Saiks zon. Han ser att backen (VEM?) går ner och ska täcka. Trotjänaren, som är inne på sin tionde säsong med Frölunda, tänker att han ska skjuta precis över hans knä. Det kan få håll på nästan omutlige Joni Ortio i Saiks mål.

ANNONS

Han laddar – och missar totalt. Pucken går löst längs med isen vänster om både Ortio och målet.

Lasu hinner ner över den förlängda mållinjen innan han ser vad som sen händer.

– Det är så komiskt. Det ligger en klubba där. Jag missar ju pucken. Det blir fel, säger Lasu.

Andreas Wingerlis klubba ligger lös i målgården och har på egen hand styrt in 2–1 till Frölunda och tagit matchserien till en sjunde avgörande.

Frölunda firar och glider snart fram till de 20-tal supportar som tappert tagit sig hit och nu står i högt upp i ett hörn av arenan.

22.15. Joel Lundqvist står omtejpad i korridoren utanför Frölundas omklädningsrum. Bröstmusklerna under t-shirt sticker ut mellan den genomskinliga tejpen som virats hårt runt hans överkropp för att hålla fast en isklump på vänster skulderblad. Jag kan inte låta bli att tänka på en mumie. För precis som de sedan länge döda egyptiska faraonerna har Frölunda överlevt längre än vad de flesta trodde i den här matchserien.

Efter 0–3 här uppe förra veckan var slutspelet nästintill ett minne blott och Skellefteå kändes som självklara vinnare. Nu är scenen omvänd.

22.19. Nicklas Lasu står några meter bort och äter en matlåda med pasta och grillad kyckling. Han kan inte sluta le.

ANNONS

23.05. Det är två plusgrader när Frölundas spelare går de tio metrarna från omklädningsrummet till bussen. Sebastian Stålberg slår på mobilen i bussen och tittar på Lasus mål en gång till.

– Är alla med, ropar någon av tränarna längst fram.

Alla utom Victor Olofsson som ska sova hos brorsan Jesper i motståndarlaget, visar det sig.

– Kan man verkligen sova med motståndaren, frågar sig någon av spelarna bak i bussen.

Ingen verkar ha något emot det denna gång. Victor Olofsson gav ju trots allt laget ledningen.

23.08. Frölundas spelare och ledare står huller om buller i en hotellobby i centrala Skellefteå. Hela lobbyn fylls av skrål, skratt och stora hockeytrunkar. En låda kommer fram mitt i gruppen. Den är fylld av tandborstar i små plastfodral. Stina Hedin delar ut dem till alla som vill ha möjligheten att borsta tänderna.

Assisterande tränaren Pär Johansson delar ut nycklar till hotelrummen. Ropar i tur och ordning upp de som får krypa till kojs.

– Christina! Stina!

– Joel!

– Kymmer och lill-Rylander!

Den siste är tydligen jag. Beröm eller kritik låter vi vara osagt. Vi går hursomhelst upp för en trappa, svänger vänster och står strax framför rum 214.

01.15. Jag släcker taklampan i hotellrummet. Huvudet snurrar av bilder från matchen. Jag har väntat på svar om Jimmie Ericssons avstängning sedan det nya dygnet började. Inget kommer.

ANNONS

07.15. Klockan ringer. Morgontrafik susar sakta förbi på Stationsgatan utanför. Dimman över Landvetter, som stoppade oss från att flyga i natt, syns inte till överhuvudtaget. Surfar in på shl.com. Ännu ingetbesked från SHL huruvidadet blir avstängning på Jimmie Ericsson.

08.10. Sms från kollega Rylander. Jimmie Ericsson anmäls.

08.30. Småbarnsföräldrarna Joel Lundqvist och Nicklas Lasu är först nere i hotellets matsal. De sätter sig tillsammans och dukar upp en ordenltigt frukost med gröt och banan. Lundqvist berömmer Malmö för deras spel mot Lakers.

– De har en bra målvakt och stora backar, resonerar kaptenen.

Matchhjälten från dagen innan berättar för presschef Peter Pettersson Kymmer att Mix Megapol försökte nå honom under morgonen. Han svarade inte. Däremot fick de tag i pappa Lasu.

– Peter (programledaren Peter Sandholt) tackade min pappa för att jag hade blivit till, säger han och skrattar.

Strax därefter lämnar sportchefenFredrik Sjöström matsalenför att köpa snus.

09.28. Roger Rönnberg fortsätter vägra ge kommentarer om skadeläget i truppen. I blåsten på Stationsgatan mellan hotellets lobby och bussen ger han sin syn på att det blir en sjunde, avgörande match på hemmaplan.

– Det är detta vi har siktat på. När vi gick in i serien antog vi att det skulle gå till sju matcher så vi är förberedda för det här. Det är en otrolig ynnest om att få vara med om en match sju. Det är häftigt, säger han, säger han.

ANNONS

09.32. Bussen gasar sakta i väg från hotellet. Solen strålar in genom rutorna och träffar Sean Bergenheim ljusa kalufs. Hanringer ett samtal på finska. Kanske är det familjen i Helsingfors som får sig en uppdatering på läget efter segern i går?

09.50. Framme vid Skellefteå flygplats. Pär Johansson kliver på planet i solskenet och sätter sig längst fram. Roger Rönnberg och Christian Lechtaler fyller på några säten bakom. Henrik Tömmernes sitter längst fram av spelarna och lyssnar på musik.

10.10 Sean Bergenheim har fått tag i en kvällstidning. Finnen bläddrar och fastnar snart i en krönika om honom själv. Han ser oberörd.

10.17. Planet stiger över skogarna runt Skellefteå. På åkrarna hundratals meter nedanför oss ligger snön vit. Än är det långt till Götaplatsens värme.

10.51. Roger Rönnberg går bak några säten till Henrik Tömmernes med en dator i handen. Den poänggörande backen klickar från någon sekvens från matchen och kollar igen.

– Det blev mycket bättre när vi kom nära dem, när vi chansade lite, säger Tömmernes över flygmotorsbrummet.

– Fundera på vad vi ska göra i de lägena. Så tar vi det när vi kommer fram sen, säger Rönnberg och vandrar genom gången fram till Pär Johansson längst fram i flyget.

ANNONS

Han ställer sig i gången, blockerar vägen till toaletten och diskuterar med sin assisterande.Ljudet från propellrarna överröstar dem.

11.40. Fredrik Sjöström ligger och sover med vidöppen mun på sin plats till vänster långt fram i flygplanet. Lite längre bak gör Casey Wellman samma sak. Amerikanens mun är dock stängd.

11.51. Det suger till i magen. Vi sjunker. Snart rullar en buss trötta spelare och ledare från Landvetter. Ingen dimma kunde stoppa flyget från att landa i dag.

12.27. Bussen åker förbi Scandinavium, dit biljettkön till onsdagens match ringlar sig lång. Nicklas Lasu kliver ur busen. Hela han utstrålar glädje. Han letar reda på sin trunk och slänger den över axeln. Snart försvinner han in i Scandinaviums katakomber. Han gör det med vetskapen om att det var han som sköt skottet som förde Frölunda till en sjunde avgörande match.

ANNONS