Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/2

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Elias Pettersson klar för Vancouver Canucks

  Elias Pettersson slog under säsongen igenom med dunder och brak. Nu belönas succérookien med ett NHL-kontrakt av Vancouver Canucks.
  – Jag är glad och exalterad över att skriva mitt första NHL-kontrakt, skriver han på Twitter.

  Elias Petterssons framfart i Timrå och allsvenskan fick inte bara Växjö Lakers att höja på ögonbrynen. Hans 41 poäng på 43 matcher ledde till att Vancouver Canucks, i förstarundan, valde Pettersson som femma totalt i NHL-draften.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Vilket innebar att han blev den förste svensken att gå under 2017 års draft.

  Efter sommaren huserade stortalangen i SHL och Växjö, där han minst sagt gjorde succé. 19-åringen vann poängligan, SM-guld och utsågs till både säsongens samt slutspelets MVP, allt under sin rookie-säsong.

  Allt toppades med ett VM-guld i Danmark, även om han fick uppleva det från sidan då han tvingats bryta med en fraktur i tummen.

  Skrivit på för NHL-klubben

  Succé-säsongen har nu lett till att Canucks valt att erbjuda sin talang ett treårigt rookie-kontrakt.

  "Jag är glad och exalterad över att skriva mitt första NHL-kontrakt. Det är en dröm som går i uppfyllelse! Jag vill tacka alla som har hjälpt mig på vägen och speciellt min familj. Jag hade inte lyckats utan er", skriver Elias Petterson på Twitter.

  Det är inte bara Elias Pettersson som är nöjd.

  – Precis som de flesta Canucks-fansen följde vi med iver den otroliga säsongen som han hade i Sverige. Det här blir en viktig försäsong med träning och utveckling för Elias och vi förväntar oss att han kommer vara beredd att tävla om en plats i laget, säger klubbens general manager Jim Benning på klubbens hemsida.

  Sundins hyllning till duon

  Under sin tid i Timrå bildade Elias Pettersson en notorisk duo tillsammans med Jonathan Dahlén. Den sistnämnde stannade dock kvar i Timrå och var en stor anledning till klubbens SHL-avancemang.

  Även Dahlén tillhör Vancouvers organisation och väntas ansluta till klubben. Legendaren Mats Sundin spar inte på krutet när han hyllar duon.

  – De har chansen att ersätta Sedinarna i Vancouver. Två fantastiska unga svenskar kommer in i Canucks organisation, och vi kommer njuta av dem i många år, säger han till Sportsnet.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.