"Det här är någonting som vi tycker är viktigt"

Domarna i de högsta hockeyserierna på herr- och damsidan kan komma att bära regnbågsfärgade emblem på tröjorna kommande säsong. Anledningen är lika simpel som självklar; alla ska känna sig välkomna inom sporten. – Vi måste skapa en miljö där alla känner sig inkluderade, säger Joel Hansson, domaransvarig på Svenska ishockeyförbundet.

ANNONS
|

Det är Svenska ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson som startat projektet "Isbrytaren" tillsammans med Riksidrottsförbundet. En del i det hela har då varit att ta fram ett regnbågsfärgat emblem som är tänkt att pryda domarna framöver.

– Det är enormt viktigt att vi låter alla vara med, vimåste skapa en miljö där alla känner sig inkluderade, trygga och inte utsätts för kränkningar, säger Joel Hansson, domaransvarigpå Svenska ishockeyförbundet.

Medveten om jargongen på isen

Något som är väldigt vanligt inom många sporter, inte minst hockey, är "trashtalk". Något som hamnade på tapeten när HV71-målvakten Linus Söderström berättade efter SM-guldet i våras hur han blivit kallad för "särbarn" av motståndarna.

ANNONS

– En del tyckte att "det där ska man väl tåla". Men vi är väldigt tuffa i regelverket. Det står att om du kränker någon på grund av sexuell läggning, etnicitet eller bakgrund så är det absolut grövsta straffet som ska utdelas, säger Hansson.

Han är dock medveten om att långt från allt skitsnack kommer till ytan.

– Vi vet att det finns ett stort mörkertal där domaren kanske inte hör eller uppfattar. Men det finns en jargong och där vill vi arbeta proaktivt och visa, genomden här symbolen, att det är ett viktigt ämne.

"Någonting som vi tycker är viktigt"

Huruvida emblemet kommer pryda domarkåren i SHL, SDHL eller Allsvenskan är inte helt hugget i sten. Men om så blir fallet menar Joel Hansson att det är ett viktigt steg i rätt riktning.

– Enligt en undersökning är symbolik jätteviktigt för att involvera HBTQ-personer, att man verkligen står upp och visar att det här är någonting som vi tycker är viktigt.

Dessutom kan ett märke bli en påminnelse domarna under tiden som man jobbar för att alla ska kunna känna sig inkluderade inom ishockeyn.

– Det är lätt att folk tänker ”jaha kommer det här ingen?” att det skulle vara något som är lite mode. Men att ha det här domarmärket gör ju att vi sätter lite press på oss själva, det blir att skapa något konkret som vi står för. För oss blir symbolen en ganska stark utgångspunkt för väldigt mycket.

ANNONS
ANNONS