Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/3

Dahlin en av Frölundatalangerna till JVM

Under onsdagen var det dags för Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén att presentera truppen som ska gräva guld i USA – föga förvånande tilldelades Frölundas supertalang Rasmus Dahlin en av platserna.

Under annandagen är det återigen dags för hockeyns JVM. Spelplatsen för det 42:a mästerskapet blir USA och Buffalo.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När förbundskapten Tomas Montén presenterade truppen som ska försöka vinna Sveriges första guld på fem år var det flera Frölundaspelare som fick en plats. 

Få, om ens någon, tappade hakan i chock när Montén meddelade att supertalangen – som även kan komma att bli aktuell för OS i Sydkorea – Rasmus Dahlin var en av de åtta backarna som fick en biljett till USA.

– För oss var det inte mycket diskussion. Han var med ifjol och var lite joker, använde sin spets för att bryta mönstret. Nu har han har växt och spelar en helt annan roll, både i Juniorkronorna och i Frölunda, säger förbundskapten Tomas Montén. 

Hur ser du att han utvecklats från ifjol, då han fick spela som sjundeback?

– Han har växt med uppgiften, det är hans styrka. Att alltid kunna spela på den högsta nivån, oavsett vart han spelar. Dahlin har blivit en stabil back som spelar bra i alla situationer. 

LÄS OCKSÅ: Rasmus Dahlin aktuell inför OS i Sydkorea

"En av ledarna i gruppen"

Rasmus Dahlin blev dock inte ensam som Frölundaspelare, bland backarna blev Filip Westerlund uttagen. Vilket innebär första JVM-uttagningen för 18-åringen – detta trots en säsong som endast inneburit åtta matcher med A-laget.

– Han har ändå mognat även om han inte fått spela så mycket med Frölundas A-lag, han har tagit kliv och blivit mer komplett.

I vad har han utvecklats?

– Defensivt och att han är starkare, han hanterar alla situationer på ett bra sätt. Sen har han mognat också, vilket är en viktig detalj för dessa spelare.

Förbundskapten Tomas Montén presenterade åtta backar – men förklarade att det kommer bli sju som åker till turneringen.

Någon debut under JVM blir det dock inte för Lias Andersson – en spelare som kommer ha en viktig roll i USA enligt Montén.

– En tvåvägsspelare som är väldigt bra i alla moment. Är en av ledarna i gruppen och i laget. Har haft en säsong som började ryckigt med resor, han bodde i princip på ett flygplan under två månader. Men han har växt in och tagit en större roll i Frölunda den senaste tiden.

LÄS OCKSÅ: "Alltid roligt att få dra på sig landslagströjan"

Stortalangerna fattades

Någon som däremot inte fanns med när Montén presenterade sin trupp var Buffalos Alexander Nylander. Kring stortalanges medverkan är det ännu ovisst för förbundskaptenen.

– Vi har ställt frågan till Buffalo och de har svarat att de ska fundera på det.

Dessutom fattades, som väntat New Jersey Devils succéforward Jesper Bratt. Detta då Newark-klubben inte vill släppa sin rookie.

– Han kommer inte att spela JVM. Han är så pass viktig för New Jersey. De vill behålla honom vilket är fullt förståeligt. Han spelade ju i deras förstalina så sent som i går, säger Montén under presskonferensen.

JVM-truppen:

Målvakter: Filip Gustavsson (Luleå HF), Filip Larsson (Tri-City Storm) och Olle Eriksson Ek (Färjestad).  

Backar: Rasmus Dahlin (Frölunda), Jacob Moverare (Missisauga Steelheads), Erik Brännström (HV71), Timothy Liljegren (Toronto Marlies), Jesper Sellgren (Modo), Gustav Lindström (Almtuna), Linus Högberg (Växjö Lakers), Filip Westerlund (Frölunda).

Forwards: Elias Pettersson (Växjö Lakers), Lias Andersson (Frölunda), Fredrik Karlström (Linköping), Tim Söderlund, (Skellefteå), Oscar Steen (Färjestad), Axel Jonsson Fjällby (Djurgården), Marcus Davidsson (Djurgården), Jesper Boqvist (Brynäs), Isac Lundeström (Luleå HF), Linus Lindström (Skellefteå), Glenn Gustafsson (Örebro), Fabian Zetterlund (Färjestad), Jacob Olofsson (Timrå), David Gustafsson (HV71), Lucas Elvenes (Rögle).

Läs mer om Frölunda indians
Mest läst