Connor McDavid har landat i Scandinavium

Världens bäste hockeyspelare är i Göteborg. Men hur många känner egentligen igen Connor McDavid, 21?

ANNONS
|

När den här killen kommer gående från hotellet Gothia Towers i riktning mot Scandinavium med en keps nedtryckt över lockarna så är det inte många som reagerar. Skäggstråna växer fortfarande lite glest, han ser inte alltför muskulös ut.

– Det ska bli skönt att komma till en stad där ingen känner igen ditt ansikte. Jag gillar det, sa 21-åringen inför trippen till Göteborg med Edmonton Oilers.

I förra veckan rankade TSN, The Sports Network, de 100 bästa spelarna i NHL – och 24 av 27 experter placerade just den här killen som nummer ett.

Connor McDavid är den stora stjärnan, vinnare av NHL:s poängliga de två senaste säsongerna.

ANNONS

Han har skrivit kontrakt med den kanadensiska klubben fram till 2026 – och får hiskeliga 12,5 miljoner per säsong. Dollar, vill säga. Det är runt 113 miljoner kronor.

Känner du mer press nu?

– Ånej. Det är nåt som jag alltid har fått lära mig att klara av, svarar McDavid snabbt.

I Edmonton Oilers, med svenska backarna Adam Larsson och Oscar Klefbom, kretsar allt kring den store superstjärnan. Det är nästan lite som på Wayne Gretzkys tid, när alla andra spelare i laget hamnade i skymundan.

– Det är inget att göra åt det. Det är nåt som jag alltid har fått hantera ...

Tipset till Dahlin: "Ha roligt!"

Connor McDavid valdes 2015 som nummer ett i draften – och redan när säsongen startade på hösten senare samma år hann centern med att göra 48 poäng på 45 matcher.

Tja, hade inte nyckelbensbrottet kommit så olägligt hade han troligen vunnit poängligan redan under sin debutsäsong i NHL.

Rasmus Dahlin, från Frölunda, valdes som nummer ett i somras – och McDavid har ett råd till den svenske talangen i Buffalo Sabres:

– Försök ha roligt! Jag minns att jag alltid var angelägen att om att spela bra. Det är trots allt den första säsongen, det finns massor av tid … och även om det inte går riktigt som du vill finns det massor av tid att studsa tillbaka och göra din sak, tipsar McDavid.

ANNONS

Han fortsätter:

– Som en back är det nästan svårare att komma in i ligan. Det är så mycket mer som som du måste oroa dig för, särskilt i din egen zon. Det är svårt för alla försvarare. Titta på alla stora backar som kommit, de har inte tagit ligan med storm under de första åren – utan de har fått tid för att utvecklas. Jag tror kanske att Dahlin kommer att gå igenom samma process ... men han ser uppenbarligen bra ut redan nu!

"Är här för att vinna"

Oilers möter alltså New Jersey Devils på lördag kväll i ett slutsålt Scandinavium.

– Jag är verkligen upphetsad! Angelägen om att få dra i gång säsongen. Det är alltid så ... och det är en lite större scen här i Sverige, lite extra spänning ... så det kommer att bli kul!

Och kanske ger han sig ut på en sightseeing genom stan, med en keps nedtryckt på skallen.

Frågan är bara hur många som märker att det är världens bäste hockeyspelare som går förbi ...

– Jag tvivlar på att jag hinner se så mycket av stan. Kanske lite. Vi är här för att vinna en match, säger McDavid bestämt.

I somras, när Oilers säsong var över, tog McDavid en tripp till Europa – och efterlyfte på twitter ställen som han skulle åka till. Det slutade bland annat med besök i Paris.

ANNONS

Finns det nån chans att du inkluderar Sverige och Göteborg i din nästa tripp?

– Haha, ja! Förhoppningsvis har ingen möjlighet att göra en resa till Europa – utan är upptagen med playoff ...

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS