"Bjud fansen på festen, Frölunda"

Champions Hockey League har en lång väg kvar – särskilt i Sverige. Varför ska det vara så svårt att bjuda publiken på festen, Frölunda?

ANNONS
|

Det salta vattnet från Öresund piskar upp mot skidglasögonen. Hastighetsmätaren visar 70 knop och speedbåten tar oss mot Flakfortet, den konstgjorda fästning som danskarna byggde som skydd mot svensken i början av 1900-talet.

Det är här Champions Hockey Leagues säsong tar fart.

De svenska SHL-klubbarna är redan medvetna vilket hårt jobb som väntar - och mästarturneringens ordförande Anders Ternbom gör det inte lättare.

Han kräver förändring.

Han kräver nytänk.

Och han ber, märkligt nog, om hjälp – från medierna.

NÄR CHL STARTAR på torsdag kväll är Sverige det svarta fåret.

Det är här, inte i Europa, som publiken och fansen sviker. Frölunda räknar med att 2 500 trotsar noll parkeringsmöjligheter utanför Frölundaborg och välkomnar ZSC Lions från Schweiz.

ANNONS

Skam vore väl annars.

Klubbikonen Fredrik Pettersson, gäst i GP:s magasin 031 Hockey, ska i mina ögon tas emot med jubel - och naturligtvis hade jag önskat att regerande mästaren hade 6 044 inne i garaget en sån kväll.

Visst, Frölundas säsongskortsinnehavare kan hämta ut fria biljetter – men jag hade velat se en satsning à la Växjö Lakers. Där har sex kraftiga sponsorer köptalla biljetter och bjuder på hockeyn i Vida Arena.

Bara för att få folket att inse storheten.

TILL DEN HÄR säsongen finns dock en rad saker som talar för ett större genombrott. Alla som är med har tagit sig till turneringen på sportsliga meriter. 48 lag har slimmats till 32 - och gruppspelet måste rimligtvis vara betydligt tightare.

Högre kvalitet direkt, bättre tävling.

Dessutom finns en grym nyhet för alla hockeyälskande barnfamiljer: Matchstart redan 18.30 på vardagar. Det borde tala för en yngre publik – om ståplatsfansen fortfarande är lika svårflirtade.

MINNS NI FÖRRESTEN dramat när Nicklas Lasu ordnade den andra raka bucklan i vintras?

Hockeyunderhållning som den mot Sparta Prag hittade jag bara under den magiska kvartsfinalserien mot Skellefteå AIK.

TILL SIST: Får rapporter om att Göteborg HC fått nej till att spela sina sju söndagsmatcher i SDHL i Angered Arena. Idrotts- och föreningsförvaltningen har beslutat att allmänhetens åkning ska gå före, med hänvisning till att ansökan borde ha varit inne senast i maj.

ANNONS

Problemet? GHC fick inte plats i SDHL ... förrän i midsomras.

Är det rätt sätt att belöna det integrationsarbete som klubben gör med barn i ett utsatt område?

Plus

Höjda prispengar. Sexårskontrakt med Infront Sports & Media visar att CHL verkligen har en framtid. 2,9 miljoner till vinnaren den här omgången. Sju miljoner år 2023.

Minus

IoFF. Har alltså sagt att allmänhetens åkning går före Göteborg HC:s söndagsmatcher i SDHL. Korkat, minst sagt. Särskilt när GHC gör allt för sporten i det utsatta området.

ANNONS