Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  SHL kommer inför säsongen att testa samtliga spelare i ett Baseline/Impact-test. Bild: SIMON HASTEGÅRD

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Baseline/Impact-test införs i SHL

  Inför kommande SHL-säsong kommer samtliga spelare att genomgå ett Baseline/Impact-test. Testet har sedan en tid tillbaka använts i såväl NHL som NFL och är ett kompletterande hjärnfunktionstest.
  – Samtliga spelare ska vara testade innan seriestarten i september, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till shl.se

  Säsongen som gick blev Frölundas Sean Bergenheims sista i karriären efter att en hjärnskakning satt stopp för ytterligare spel. I en lång intervju med GP menade Bergenheim, bland annat, att SHL borde införa ett så kallat Baseline/Impact-test på samtliga spelare i SHL.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – De skulle kunna begära ett så kallat ImPACT-test på varenda spelare inför kommande säsong. Om spelarfacket på riktigt ville att det skulle ske – så gör det det. Det räcker inte att ha planer om att det kanske skall göras i framtiden, sa Sean Bergenheim då.

  LÄS OCKSÅ: Sean Bergenheim om livet efter smällen

  Till kommande säsong blir det verklighet.

  – Samtliga spelare ska vara testade innan seriestarten i september, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till shl.se.

  "Arbete på bred front"

  Ett Baseline/Impact-test är ett tänkt att komplettera SCAT 5-testet och hjärntrappan som redan används av klubbarna. I ett Baseline/Impact-test mäts och dokumenteras en idrottares hjärnskakning med hjälp av en dator.

  I Baseline/Impact-testet mäts kognitiva händelser som svarstid, minne och problemlösning. Vid en eventuell hjärnskakning kommer spelaren att testas på nytt och sedan jämförs de båda testresultaten. Via ytterligare test kommer medicinsk personal kunna följa spelaren framgång eller tillbakagång.

  Utöver samtliga spelare i SHL kommer de SHL-klubbar där SDHL-lag finns att testas. SHL-klubbarnas juniorlag kommer även de att testas.

  – Att även kunna inkludera damspelarna samt juniorerna från J18 och J20 medför att vi intensifierar vårt arbete på bred front.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.