Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Japan nästa. Frida Axell och Hanna Thuvik från Göteborg HC åker med Sverige till JVM i Japan. Bild: DANIEL STILLER

Axell och Thuvik går för guld i Japan

17-åriga Frida Axell och Hanna Thuvik är Göteborg HC:s allra största talanger – och precis uttagna till JVM i Japan.
– Vi hoppas på guld den här gången, säger Axell med ett leende.

Göteborg HC är ohjälpligt sist i SDHL, men det finns talang i laget. När förbundskapten Alexander Bröms presenterar den U18-trupp som ska spela JVM i japanska Obihiro mellan den 6 och 13 januari så finns två spelare från just GHC med.

– Riktigt kul! Jag har varit med i några turneringar, men har inte spelat VM än, berättar den Rönnängs-fostrade centern Thuvik.

– Jag hoppades på en plats, men ville inte ta något för givet. Det här var målet för säsongen, säger den Partille HK-fostrade keepern Axell.

Förra året lyckades Sverige, då med Anna Amholt (ursprungligen Hovås HC, då i Luleå) och Jennifer Carlsson (Göteborg HC) i laget, att ta silver i mästerskapet.

Det var en stor skräll – och ett bevis på att Sverige närmar sig de största nationerna, i alla fall i yngre åldrar.

– Vi hoppas på guld den här gången, säger Axell.

– Ja, det är klart att vi går för att ta oss så långt som möjligt, säger Thuvik.

Bägge två trivs i SDHL:s sämsta lag – och har inga planer på att byta förening.

– För mig finns alla förutsättningar i GHC. Vi är kanske inte det bästa laget, men för mig finns det en god utvecklingspotential där. Det finns inget annat lag som skulle vara aktuellt just nu. Jag trivs, får mycket förtroende och speltid. Jag kan även bo hemma, vilket jag ser som en stor fördel och något som jag vill göra just nu, säger Hanna Thuvik.

"Bra för min utveckling"

Axell, som även ska lira back i fotboll för Sävedalen i division II kommande säsong, är inne på samma spår. I GHC får hon ibland 75 skott på sig i en match, plus frilägen och två mot ettor.

– Det är absolut bra för min utveckling! Jag ser det som en möjlighet att utvecklas – och bara bli bättre. Jag går i skolan i Göteborg och trivs där, så jag funderar inte på att byta klubb. Jag trivs riktigt bra i det här laget, berättar Frida Axell.

I landslaget som åker till Japan finns också Skövdes megatalang Lina Ljungblom med. Hon är 16 år – och har redan debuterat i Damkronorna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.