Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/3

IS förbjuder fotbollsdomare - inför variant av sharialagar på planen

IS har redan bannlyst matematik och parabolantenner. Nu anses Fifa-reglerna gå emot sharia-lagarna.

En IS-domstol har nyligen fällt en dom som säger att fotbollsdomare inte följer Allahs befallning, rapporterar Washington Post. Det är en brittisk organisation som arbetar med mänskliga rättigheter som har slagit larm om beslutet. Domen trädde i kraft precis innan avspark i en ligamatch som spelades i IS-kontrollerat område i Syrien. Fotboll som sport är fortfarande lagligt att utöva, så länge namnet på organisationen Fifa inte är inblandat.   

Sport får inte upphöjas till högre status

Om fotboll kommer att förbli tillåtet i IS-kontrollerade områden är oklart. Frågan är svår att svara på enligt experter på området islamsk fundamentalism. 

– En del godkänner sportaktiviteter, så länge syftet är att ta hand om sin hälsa. Men gör man det av någon annan anledning är det haram, säger Amarnath Amarasingam, jihadism-expert, till Newsweek.

Haram, något som är förbjudet enligt tron, brukar generellt kunna gälla när något annat än religionen upphöjs till en högre status, menar jihadism-experten i intervjun med Newsweek. När det gäller sport brukar det anses vara haram om man tävlar om ett pris.   

Spelarna tillåts hämnas på varandra

För att försöka ersätta fotbollsdomarnas funktion har IS-domstolen infört nya regler. Till exempel ges spelare som skadas under matchen rätt att hämnas på motståndaren. Fotbollen tycks inte vara ett välkommet inslag hos IS. Tidigare i år tog organisationen på sig en självmordsattack som dödade 29 barn och 14 vuxna i samband med en fotbollsmatch för unga.  

Mest läst