"Ingenting funkar, det går inte, jag kan inte"

Svenskt stavhopp upplever en guldålder. Armand Duplantis är hela friidrottsvärldens största talang. Angelica Bengtsson, Lisa Gunnarsson och Michaela Meijer gör sig alla klara för VM. Den sistnämnda har aldrig varit bättre.

ANNONS
|

När hon flög över 4.71 på Världsungdomsspelen i Göteborg utan att nudda ribban var det något som släppte. Det hade tagit många sorger och bedrövelser –men nu var Michaela Meijer Sveriges bästa stavhoppare.

–Det är så det brukar vara för mig... Det känns som att jag alltid har en nivå till men så släpper det aldrig. Det var samma när jag hoppade 4.50 första gången. Då låg jag på 4.30 länge och sedan hoppade jag 4.40 och 4.50 på samma tävling. Jag tycker inte att jag har några spärrar, men uppenbarligen har jag det, säger hon.

– Det har varit motigt fram till dess. Tekniken släppte och det i sig är en egoboost. Man hamnar i en go cirkel och bara kör vidare på den. Bara några veckor tidigare så ringde jag till mamma och sa: "Ingenting funkar, det går inte, jag kan inte".

ANNONS

Hon kunde. Och nu är hon bergssäker på att hon kan göra det igen.

– Innan har det känns som man är snäppet under de bästa. Nu känns det som att jag är en av dem istället för precis under.

Tror på svenska framgångar

En ny våg av svenska friidrottare är på väg fram på världsscenen. De är unga, duktiga och målinriktade. Likheterna med generationen som i början på 2000-talet gjorde Sverige till en friidrottslig stormakt är slående.

– Vi har varit några stycken som varit på g ett tag. Det krävs några år för att man ska komma till toppen. Vi har varit på några mästerskap nu börjar vi bli mer bekväma där. Det har lossnat för en och då följer man med i den strömmen, säger Michaela Meijer.

Generationen med Klüft, Olsson och Kallurs fick många barn och ungdomar att testa på friidrott. Men för Meijer var det inte stjärnornas glans som lockade.

–Det var mer att jag hade svårt att sitta still när jag var liten, jag hoppade runt mellan olika sporter.

Hoppade 1.80 i debuten

Första stavhoppet gjordes på en tävling i nioårsåldern. Hon hade tävlat i mängder av grenar under en helg och söndagskvällens sista gren närmade sig. Michaela Meijer var anmäld till längdhoppet tillsammans med 98 andra.

ANNONS

– Det skulle ta en evighet och Mamma frågade om vi inte kunde åka hem i stället. Men jag ville tävla så hon föreslog stavhopp i stället. Där var det bara tio anmälda.

Så fick det bli. Utan att ha tränat innan debuterade hon med att klara 1.80.

– Att säga att jag var duktig vore att ta i. Jag kraschade inte lika hårt som alla andra gjorde första gången kanske.

Nuförtiden kraschar hon inte alls.

–Jag känner att jag är med där uppe och fajtas. Jag är mer självsäker i min hoppning.

Damernas stavkval inleds 20.45 på fredagensvensk tid.

ANNONS