Ingen mer proffsboxning för Frida Wallberg

ANNONS
|

Enligt Robert Ludwig genomgick Frida Wallberg en magnetkameraundersökning för mindre än två veckor sedan. Detta görs rutinmässigt inom svensk proffsboxning för att säkerställa att det inte finns några tecken på svagheter i kärl eller andra förhöjda risker hos boxarna. Men trots det drabbades hon alltså av en hjärnblödning efter att ha knockats under fredagens WBC-titelmatch mot Diana Prazak.

Wallberg fördes till Karolinska sjukhuset där hon enligt uppgifter från pojkvännen Robert Stridsberg ligger nedsövd efter att ha opererats.

- Vi får inga upplysningar från sjukhuset tyvärr utan får information via hennes pojkvän. Stämningen här är betryckt, det är hemskt, säger Robert Ludwig.

ANNONS

De svenska reglerna sätter stopp för vidare proffsboxning för Frida Wallberg även om hon skulle bli helt återställd. Robert Ludwig tycker att bestämmelsen är bra.

- Ja, det var ingen hård smäll för en vuxen, som hon fick. Det är inte normalt att en sådan smäll ska leda till hjärnblödning. Det måste bero på en svaghet någonstans, säger han.

Efter 32 år som medicinskt ansvarig vid Svenska boxningsförbundet har Robert Ludwig bara varit med om att en boxare drabbats av hjärnblödning vid ett tillfälle tidigare. Det var 1999 då Maria Lindberg drabbades av en blödning i hjärnan efter en amatörmatch i Finland. Hon stängdes av från svensk boxning på livstid men har fortsatt med en tysk proffslicens.

Det är fortfarande oklart hur allvarligt Frida Wallbergs tillstånd är. Hon har hållits nedsövd efter den akuta operationen.

ANNONS