Speedwaylaget Indianerna funderar på om deras namn och logga kan anses vara kränkande. Arkivbild.
Speedwaylaget Indianerna funderar på om deras namn och logga kan anses vara kränkande. Arkivbild. Bild: Mikael Fritzon/TT

Indianerna om namnet: Följer utvecklingen

NFL-laget Washington Redskins ska byta namn eftersom Redskins används som ett nedsättande ord om USA:s ursprungsbefolkning. Flera svenska elitlag funderar på att följa samma exempel.

ANNONS

SHL-laget Frölunda Indians ska göra en analys om sitt namn för att eventuellt byta varumärke.

Nu funderar även speedwaylaget Indianerna på vad de ska göra med sitt namn.

– Vi följer utvecklingen i omvärlden och är lite inne på samma linje som Frölunda som utvärderar och analyserar varumärket, säger ordföranden Markus Engman till Radiosporten.

Engman säger att namndiskussionen varit uppe tidigare i Kumlaklubben, i samband med att man blev anmäld till Diskrimineringsombudsmannen 2015 för kränkande logga och namn.

– Namnet har aldrig varit meningen att vara kränkande. På 1950-talet, när namnet tillkom, var det som en hyllning. Det kom till för att en förare hade fjädrar på sin hjälm, säger Engman.

ANNONS

Debatten om idrottslags indiannamn har blivit aktuell i samband med den senaste tidens protestaktioner kring rasfrågor sedan det uppmärksammade fallet med en svart man som dödades av en polis.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS