Markus Rosenberg segerskytt i årets tävlingspremiär för Malmö FF. Arkivbild.

Inbytte Rosenberg straffade Dalkurd

Svenska mästarlaget Malmö FF var på väg mot en mållös tävlingspremiär i Svenska cupen mot allsvenska nykomlingen Dalkurd. Då hoppade Markus Rosenberg in, fixade straff och avgjorde med matchens enda mål, 1–0.

|

Malmö FF har dominerat allsvenskan de senaste åren men i Svenska cupen törstar skåningarna efter framgång. Förra året nådde klubben inte ens gruppspelet efter kvalfiasko, och senaste titeln i turneringen kom 1989.

MFF inledde årets upplaga med att vinna planenligt hemma mot Dalkurd, som senare i vår gör sin första allsvenska säsong. Men Malmös seger satt långt inne.

I den 81:a minuten fick hemmalaget straff. Lagkaptenen Markus Rosenberg, inbytt tio minuter tidigare, blev frispelad och sköt ett skott som Dalkurds målvakt Abdülaziz Demircan räddade, men spelarna kolliderade i samma sekvens och domaren dömde straff.

Målvaktsbyte uteblev

Demircan blev liggandes i flera minuter och båren togs in för att bära ut målvakten. Eftersom Dalkurd hade gjort samtliga byten tog anfallaren Younes Bnou Marzouk på sig målvaktskläderna och gjorde sig redo. Men Demircan samlade sig och fortsatte matchen. Straffen från Rosenberg räddade han dock inte, 1–0.

- En bra straff. Jag vågade inte vara för kall, för jag hade stått där så länge. Kändes som en evighet (att vänta). Jag kände knappt tårna när jag väl skulle skjuta, skämtar Rosenberg i C More.

Malmö hade flera bra chanser före målet. Oscar Lewicki nickade i ribban och nyförvärvet Sören Rieks sköt också i överliggaren. Dalkurd var inte heller oävet. MFF-målvakten Johan Dahlin tvingades till en reflexräddning på Yukiya Sugitas nick och anfallaren Marzouk nickade utanför i ett kanonläge.

Rosenberg var imponerad av Dalkurd.

- De kommer att klara sig bra (i allsvenskan). Ett fint spelande fotbollslag.

Allsvenska nykomlingen BP toppar dock gruppen efter seger mot Gefle med 2–0.

Hamad tvåmålsskytt

Hammarby vann mot division 2-laget Vasalund med 3–1. Jiloan Hamad gjorde två av målen.

I den sjätte minuten satte Hamad 1–0 i halvöppet mål sedan Vasalunds målvakt missat bollen vid ett inlägg.

Mittfältaren ökade på till 2–0 på en straff som han själv ordnat. Han var även inblandad i förarbetet till Juniors 3–0-mål. Vasalund reducerade genom en kraftfull nick av Mai Traore.

Örebro vann mot halländska Tvååkers IF, nykomling i division 1, med 3–0. Kennedy Igboananike gav gästerna ledningen innan Nahir Besara tog över målskyttet med två fullträffar.

Häcken vann hemma i snöyran på Hisingen mot Värnamo med 2–0. Daleho Irandust och Paulinho gjorde målen.