Annika Strandhäll, socialminister med ansvar för idrottsfrågor. Arkivbild.
Annika Strandhäll, socialminister med ansvar för idrottsfrågor. Arkivbild.

Idrottsministern kan bojkotta VM

Idrottsminister Annika Strandhäll (S) tvekar om hon ska åka till fotbolls-VM i Ryssland i sommar.

ANNONS
|

Rysslands annektering av Krim-halvön som lett till EU-sanktioner, landets inblandning i Syrien-konflikten samt giftattacken mot en före detta rysk spion i Storbritannien.

Det är några saker som Strandhäll och regeringen väger in i diskussionen om hon eller någon annan representant från regeringen ska åka till fotbolls-VM.

– Det är klart att det är ett dilemma. Jag ska inte säga att den frågan inte har lyfts. Även om vi inte har satt ner någon fot ännu, säger hon i Olof Lundhs pod, enligt TV4:s Fotbollskanalen.

Men det är inte bara de konkreta frågorna kring Ryssland och dess president Vladimir Putin som idrottsministern funderar på kring en eventuell VM-resa.

ANNONS

– Vi är också ett land som vill stå för vissa värden när det gäller hållbarhet och hur man hanterar människor, renhet i spel och sådana saker, säger Strandhäll.

Efter giftattacken på den före detta ryske spionen Sergej Skripal meddelade Storbritannien att ingen minister eller kunglighet ska åka till fotbolls-VM, inte heller Island tänker skicka någon regeringsrepresentant. Statsministern Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises har sagt till Radiosporten att Löfven inte ska åka till Ryssland och hovet har meddelat att de svenska kungligheterna inte har några planer på att åka till fotbolls-VM, som inleds den 14 juni.

TT

ANNONS