Idrottskvinnor i upprop mot sexism och övergrepp

Efter kvinnor från ett stort antal branscher protesterat mot sexism och övergrepp har nu även Sveriges kvinnliga idrottare gått samman. 2 290 kvinnor i form av aktiva idrottare, sportjournalister, förbundsanställda och supportrar har undertecknat uppropet som publicerats i DN och som går under hashtaggen #timeout.

ANNONS
|

2290 kvinnor inom svensk idrott har anslutit sig till metoo-kampanjen och skrivit under ett upprop med namnet #timeout. Det rör sig om både aktiva, tränare, förbundsanställda, sportjournalister och supportrar, skriver DN.

Kvinnorna vittnar om allt från sexistiska kommentarer i omklädningsrummen till tafsande och våldtäkter.

"Vi som skriverunder detta upprop har olika relation till idrotten. Men vi delar en gemensam upplevelse av att män på olika sätt tar för sig av vårt space, våra kroppar och våra rättigheter, på sätt som begränsar våra liv och som gör våra drömmar inom idrotten lite svårare att uppnå. Kanske gör de inte alltid själva det, men protesterar inte heller när andra gör det. Vi tänker inte tillåta det att fortgå. Det är dags för timeout",skriver de på dn.se.

ANNONS

En av de som skrivit under uppropet är landslagsspelaren Nilla Fischer.

–Idrotten är en demokratisk folkrörelse, och där ska inte finnas trakasserier eller övergrepp i någon form. Idrott ska fostra, där ska man känna sig trygg och fri. Och jag hoppas att uppropet ska leda till förändringar, säger hon till DN.

Även Anja Pärson, före detta alpinåkare, och simmaren Maja Reichard finns med bland de idrottsprofiler som skrivit under uppropet.

–Uppenbarligan finns det överallt, det är det vi sett nu. Men det är så accepterat i vissa lägen så man tänker inte ens på det. Jag håller på med simning där alla går runt i baddräkt och badbyxor och man får kommentarer om folks kroppar. Det blir på något sätt okej att kommentera som "Har du sett hennes rumpa? Och den där baddräkten?", säger Reichard till DN.

ANNONS