Europeiska fotbollsnationer hotar att lämna Fifa om planen på VM vartannat år står kvar. Arkivbild.
Europeiska fotbollsnationer hotar att lämna Fifa om planen på VM vartannat år står kvar. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Hotar lämna Fifa om VM-planen står fast

De nordiska fotbollsförbunden var först ut med att hota med att lämna Fifa om det blir beslut om VM vartannat år. Nu uppger nyhetsbyrån AP att tolv europeiska fotbollsförbund står bakom hotet som en sista utväg.

ANNONS
|

Den danske förbundsordföranden Jesper Møller sade i förra veckan att Internationella fotbollsförbundet Fifa inte lyssnar på de europeiska fotbollsnationernas invändningar mot VM vartannat år och att det skulle vara "djupt problematiskt" om beslutet röstas igenom.

"I värsta fall och sista utväg kan det inte uteslutas att det kan leda till att federationer väljer bort Fifa i protest och bristande önskan om det nya upplägget", sade Møller till det danska förbundets webbplats.

Den svenska förbundsbasen Karl-Erik Nilsson säger nu till Expressen :

– Vi har ännu inte diskuterat i de termerna i Sverige. Men det är klart... blir det här en realitet hos många av våra kolleger, då är det en fråga vi måste överväga också. Vi får se vad som händer och så får vi ta ställning då.

ANNONS

Klar markering

Enligt två källor till AP har tolv nationella förbund i Europa lyft frågan om att lämna Fifa vid informella samtal inom Europeiska fotbollsförbundet Uefa.

Fifa-ordföranden Gianni Infantino hade samtal med många ledare från de 55 nationella fotbollsförbunden i Europa på tisdagen. Møller skriver på Twitter att Infantino fick lyssna på en "rad kritiska frågor och kommentarer".

"Låt mig göra ett tydligt upprop till Gianni Infantino: tryck inte igenom en omröstning nu", skriver Møller på Twitter.

Nilsson säger att Møllers inlägg är en tydlig uppmaning och klar markering till Fifa att inte ta förslaget till en omröstning.

– Men Fifapresidenten har vid flera tillfällen, även i går, uttryckt att de inte lämnar fram ett förslag om det inte gagnar alla. Så, vi hoppas att när det här ska levereras i december att det då ser väldigt annorlunda ut, säger Nilsson.

Kannibaliserar

De nordiska ländernas anser att VM vartannat år – i dag spelas det vart fjärde år – skulle innebära att fotbollens ekosystem skulle förändras radikalt.

"Det kommer att kannibalisera på välfungerade mästerskap: EM för herrar och damer blir överflödiga om VM arrangeras vartannat år", står det i skrivelsen.

De europeiska och de sydamerikanska fotbollsförbunden samt Internationella olympiska kommittén är emot planerna på VM vartannat år. Förslaget stöds av bland annat de afrikanska förbunden.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS