Sarah Sjöström efter OS-guldet och världsrekordet på 100 meter fjäril.
Sarah Sjöström efter OS-guldet och världsrekordet på 100 meter fjäril.

Hoppas OS-guldet ger fler bassänger

Kan svensk simning dra nytta av svallvågorna från Sarah Sjöströms OS-guld? Problemet är att få plats med alla nybörjare.

ANNONS
|

Svaret på hur stor effekt Sarah Sjöströms OS-succé har på medlemstillströmningen till landets simklubbar dröjer till efter de olympiska spelen. Redan nu har dock landets klubbar svårt att ta emot alla som vill börja i simskolan.

- Flaskhalsen i vår verksamhet är simanläggningarna. Det är ett problem för hela Sverige, men framför allt i storstäderna. De hallar vi har är 40–50 år gamla och ofta uttjänta, säger Bengt Jönsson, förbundsdirektör på Svenska simförbundet.

ANNONS

Södertörns simsällskap, Sjöströms hemmaklubb, kan vittna om problematiken.

- Vi har inte kunnat ta emot så många som vi har velat. Det är säkert en Sarah-effekt som har hjälpt till att fylla på hos oss och hela Sverige, säger Björn Reinholdz, klubbens ordförande.

Livsavgörande idrott

Södertörn har runt 3500 barn i simskolan totalt sett under ett år och varje år blir runt 60000 barn simkunniga hos landets simföreningar.

- Vi hoppas att politikerna får förståelse för vad simningen kan göra. Det är den enda idrotten som är livsavgörande att du kan. Du spelar inte fotboll för att överleva. Simma bör du kunna om du ska bada, säger Cecilia Loqvist, verksamhetschef på klubben.

Det totala medlemsantalet i landets simföreningar uppgick 2012 till drygt 120000 medlemmar. Statistiken för 2015 är inte klar, men beräkningen är att antalet medlemmar nu uppgår till en bit över 140000. Det är dock svårt att fastslå att ökningen beror på Sjöströms framgångar i internationella mästerskap.

ANNONS

- Det beror också på att våra föreningar är mer aktiva, de jobbar mer med bredd och motion, säger Lars Modin, administratör på simförbundet.

Fler kvinnor än män

Någon direkt ökning sett till utfärdade tävlingslicenser noteras inte. Ända sedan tidigt 2000-tal – då stjärnorna hette Lars Frölander och Therese Alshammar – har dock fler kvinnor än män haft tävlingslicenser. Under fjolåret hade 6646 kvinnor tävlingslicens medan siffran för män låg på 4467.

- Tjejer har alltid varit någonstans mellan 1500 och 2500 mer i antal, säger Lars Modin.

Sarah Sjöström började med simning först som elvaåring, men på hemmaklubben finns i nuläget ingen möjlighet att ta hand om ungdomar som vill börja så sent. Simskolan prioriteras.

- Om det nu finns sådana guldkorn ute i Sverige, vilket vi får hoppas att det finns, hur ska vi då ta hand om dem om vi inte kan bereda plats för dem som vill börja simma sent? säger Cecilia Loqvist.

ANNONS

ANNONS