"Hon borde inte vara så bra som hon är nu"

Han tog OS-guld i Aten 2004. Nu ska Christian Olsson hjälpa Sarah Sjöström till samma nivå i Rio-OS. – Hon borde inte vara så bra som hon är nu, säger han till GP.

ANNONS
|

Den idag 36-årige trestegshopparen har ett ganska imponerande prisskåp hemma i samlingen. Största medaljen är OS-guldet från Aten 2004. Skador satte dock stopp för karriären i förtid och Christian Olsson sadlade om. Sedan två år tillbaka jobbar han med agenterna, Daniel Wessfeldt och Stina Funke som är de största i branschen.Olsson har ansvaret för det överlägset största OS-hoppet – Sarah Sjöström.

– Jag fick ju en jävla språngbräde i och med att jag blev agent för Sarah Sjöström direkt. Det är kul att jobba med henne. Kul att jobba med idrottare för deras passion som de har smittar av sig. Det var samma när jag själv körde.

ANNONS

Vad är ditt uppdrag när det gäller Sjöström?

– Jag sköter allt runtomkring. Den dagliga verksamheten med träning lägger jag inte i. Jag kan hennes tider när hon tränar och så men annars inget.

Du simmar inte mot henne?

– Det hade varit roligt att se. Jag sjunker ju som en sten medan hon är som en säl. Hon har dock lovat att lära mig att crawla någon gång.

Så vad gör du?

– Lägger upp planen för henne, vilka uppdrag hon gör, fixar och sköter kontakt med sponsorer, hanterar medieförfrågningar. Jag tar de bitarna så att hon kan fokusera helt på simningen.

– Med de vi jobbar med inom friidrott är det lite annorlunda. Där måste vi hela tiden se till att de kommer till tävlingarna, att de blir inbjudna. Med simningen löser förbund och klubbarna den biten.

Hur går det med egna träningen?

– Det gäller att komma över tröskeln. Milen klarar jag av att springa. Men jag behöver motivationen för att träna nu. Jag gör det inte bara för spegelbilden. När jag hade det som yrke att träna så var det ju laserstråle med motivationen. Då var det inte svårt. Nu har jag två barn, fru och jobb. Det är inte samma sak.

ANNONS

Inget Göteborgsvarv?

– Jag är för feg för det, jag hade ju fått skämmas när jag tagit en taxi under loppet. Fan, i 22 år tränade jag ju andra sidan. De korta musklerna. Kroppen protesterar nu.

För 22-åriga Sarah Sjöström blir OS i Rio mästerskapet då hon förväntas dominera. Pressen på henne att fixa de svenska medaljerna är enorm. Under EM i London som pågår nu har den enorma prissamlingen byggts ut med två guld – och ett nytt mästerskapsrekord. Något som förvånar Olsson.

– Hon borde inte vara såhär bra nu. Hon är nedtränad och inne i en träningsperiod vilket gör prestationen ännu större. Hon har ju varit med länge redan och tagit många medaljer. Dock ingen OS-medalj vilket kan bli en mental grej. Men Sarah är otroligt stark mentalt och gillar den här pressen. Samtidigt är hon bara 22 år så hon har flera chanser, hon kommer ju minst att kunna vara med på två OS till efter det här.

ANNONS