Holm bygger klassiska idrottsögonblick i lego

Stefan Holm älskar att bygga med lego och nu släpper han en bok där han återskapat 21 klassiska sportögonblick med hjälp av 33 457 bitar.
– Vissa ögonblick är självklara, som Foppas straff och Ravellis straffräddning, säger Holm.

ANNONS
|

Han var själv huvudperson i ett av de mest klassiska svenska idrottsögonblicken – när han efter att ha varit ute illa i OS-finalen 2004 vände på steken och vann guldet. Men den triumfen platsar inte i Holms lego-samling.

– Nej, faktiskt inte. Men jag finns med i bakgrunden på Kajsa Bergqvists världsrekord, säger Holm.

Det blir på Bokmässan i Göteborg som den gamle höjdhopparen lanserar sin nya bok "Sportbitar". Den består av fotografier på 21 legobyggen, där Holm återuppbyggt klassiska svenska sportögonblick, och dessutom skrivit en text till varje.

– Idén har jag haft i ett par år, det var nog redan 2013 jag började fundera på det. Sedan träffade jag ett förlag på Bokmässan förra året, och efter började jag på riktigt. I maj var det färdigfotograferat. Så det var några intensiva byggveckor där.

ANNONS

Hur har du gjort urvalet?

– Vissa ögonblick är självklara, som Foppas straff och Ravellis straffräddning. Och Gärderuds OS-guld. Sedan finns det vissa personer som man vill ha med, som Zlatan, Ingemar Stenmark och Björn Borg. Där kanske lite ögonblicken i sig är lika givna, för de har gjort så jävla mycket. Och sedan är det några personliga höjdare. Janne Boklöv, till exempel, han förändrade ju en hel idrott. Det gillar man som höjdhoppare, med tanke på att vi hade Fosbury som kom med floppen.

Hur lång tid tar det att bygga upp en scen i lego?

– Det är lite olika. Några hade jag byggt tidigare, som Ravelli och Gärderud, så det var bara att hitta de bilderna i nån gammal telefon och försöka bygga dem igen. Andra tog längre tid, särskilt om man måste beställa bitar som man inte har hemma.

Sonen Melwin, 13, börjar bli för gammal...

Du har alltid varit väldigt förtjust i lego?

– Ja, som barn älskade jag lego. Det var det jag gjorde när jag inte idrottade. Och i vuxen ålder har det blivit mer och mer sedan Melwin föddes.

Melwin är Stefans 13-årige son, som de senaste åren krossat ungdomsrekorden i höjdhopp och spås en lysande framtid.

ANNONS

Men börjar inte han bli för gammal för lego?

– Jo, han är väl i den åldern. Han bygger fortfarande en del Star Wars-grejer, men han fribygger inte som jag gör. Han är på väg in i sin ”dark age” som man säger på lego-språk, säger Stefan Holm och skrattar.

Hur många bitar krävs för varje bygge?

– Väldigt svårt att säga, men drygt 1000 per bygge kanske. Jag återanvänder ju också, så det som är Foppas ben i ett bygge kan vara Ingemar Stenmarks arm i ett annat. Det byggs och rivs om vartannat.

Totalt sett handlar det dock om hela 33 457 bitar för att återskapa de 21 ögonblicken. Och vissa av dem kan ge nytt perspektiv åt de klassiska stunderna.

– Ja, grunden var ju egentligen kända svenska sportfotografier. Men samtidigt, Foppas straff har man ju sett uppifrån – men kanske inte från andra vinklar. Så det har varit mycket letande efter bilder och en del youtubande, och sedan har jag ändå fått freestyla en del för att få ihop det, säger Stefan Holm.

Är det möjligen Sarah Sjöström som vinner OS-guld här?
Är det möjligen Sarah Sjöström som vinner OS-guld här?
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS