Svenska EM-guldmedaljören Patricia Strenius flankerad av tvåan Georgia Brodignon, Italien (till vänster) och trean Tatia Lortkipanidze, Georgien.
Svenska EM-guldmedaljören Patricia Strenius flankerad av tvåan Georgia Brodignon, Italien (till vänster) och trean Tatia Lortkipanidze, Georgien.

Historiskt EM-guld till Strenius

Inget svenskt EM-guld sedan 1949. Då raderade Patricia Strenius den 70 år långa guldtorkan.

ANNONS
|

Arvid "Starke Arvid" Andersson hette den senaste svenska EM-guldmedaljören i tyngdlyftning, i den sammanlagda räkningen. Det var 1949. Nu är guldtorkan över.

Under EM i Bukarest, Rumänien, tog Patricia Strenius först silver i ryck med 99 kilo. Hon fortsatte sedan med att ta guld i stöt med 131 kilo, och guld blev det också sammanlagt med 230 kilo i 69-kilosklassen.

Stöten på 131 kilo var både svenskt och nordiskt rekord. 230 kilo i den sammanlagda räkningen var svenskt rekord.

- Det är fantastiskt kul att bli den första svenska tjejen som tar guld i det totala på ett EM. Det är häftigt, säger Patricia Strenius till TT.

ANNONS

Hon kom till mästerskapet med visst favoritskap, men det var inget som stressade upp henne.

- Jag har skött mig bra på träningarna och jag var inriktad på att ta medalj. Guld, silver eller brons, vad jag än hade tagit så hade jag varit nöjd. Att det sedan blev guld är ju helt fantastiskt.

Det ser ljust ut för svensk tyngdlyftning. Tidigare under veckan plockade Angelica Roos hem två silver och ett brons i 58-kilosklassen.

- Det betyder jättemycket, det syns mer utåt, det syns i Sverige att vi har duktiga lyftare. Jag tror att det kommer att vara fler som vill haka på tåget. Vi kan ta medaljer i EM och VM, det är häftigt, säger Patricia Strenius.

TT

ANNONS