Hellner: "Ångrar många val som jag gjort"

ANNONS
|

Efter Martin Johnsrud Sundbys dopningsavstängning på grund av atsmamedicin så har den vanliga sjukdomen i längdåkningsvärlden blivit det kanske hetaste ämnet inför säsongsstarten.

Den kyla som längdåkarna utsätts för nästan dagligen under och inför tävlingssäsongen gör att de utsätter sina luftrör för stora påfrestningar. En av de svenska åkarna som har problem med astma Marcus Hellner och debatten har fått honom att tänka igenom sina egna val.

– I Gällivare där jag bor är det kallt och som skidåkare ska man vara hård mot sig själv. Man ska vara tuff och inte ge sig för väder och vind, man viker inte gärna ner sig. Men jag ångrar en del saker, sånt som jag inte borde ha gjort, säger han till Sportbladet.

ANNONS

Han nämner till exempel intervallpass i stark kyla som ett problemområde.

– Jag tror att man ska fundera ­lite över vilka temperaturer man ska tävla och träna i. Man kanske bör begränsa de hårda påfrestningarna och vara lite mer försiktig, säger han till tidningen.

Internationella skidförbundet har en gräns på minus 25 grader på stora delar av banorna. Vid sådan förhållande ska loppen ställas in eller skjutas upp. Men det är inte aktuellt att ändra gränserna just nu trots den aktuella debatten.

ANNONS