Frida Hansdotter är laddad för sitt tredje OS.
Frida Hansdotter är laddad för sitt tredje OS.

Hansdotter på guldjakt i Pyeongchang

Mikaela Shiffrin har varit nästan oslagbar i vinter. Men bara nästan. Frida Hansdotter ser en liten lucka inför OS-slalomen.

ANNONS
|

Frida Hansdotter har tre raka VM-medaljer i slalom och massvis av pallplatser i världscupen. Så att hon är en av de allra största medaljfavoriterna i slalomen är ingen överdrift.

Men det har de senaste säsongerna varit svårt att nämna Frida Hansdotter utan att nämna ytterligare en slalomåkare. För om det ska bli ett OS-guld finns – som vanligt – ett visst problem. Mikaela Shiffrins meritlista är ännu bättre. Hon har tre raka VM-guld, är regerande olympisk mästare och har vunnit tio världscuptävlingar bara i vinter.

På en punkt är Hansdotter dock överlägsen just nu: facit inför OS. Medan svenskan har fem raka pallplatser med sig till Pyeongchang, körde en ofokuserad Shiffrin ur i senaste slalomen i Lenzerheide.

ANNONS

- Det är svårt att säga var hon står. Men Mikaela är otroligt duktig att leverera under press, så jag tror nog att hon blir en hård konkurrent, säger Frida Hansdotter.

- Samtidigt, är det ju kul att se att hon också kan ha en dålig dag, för hon har ju verkligen varit en maskin.

Två dagar kvar

Det börjar närma sig tävlingsdags för alpinåkarna i Pyeongchang. Till skillnad mot hur det brukar vara på de stora mästerskapen ligger teknikgrenarna den här gången först på damsidan. Det innebär att Frida Hansdotter, Mikaela Shiffrin och de andra börjar tävla redan natten mot måndag. Det första åket i storslalomen börjar klockan 02.15 svensk tid.

Med två dagar kvar till OS-starten höll både det svenska storslalomlaget – utöver Hansdotter även Sara Hector och Estelle Alphand – och amerikanska stjärnan Mikaela Shiffrin presskonferenser i Pyeongchang.

ANNONS

Shiffrin medger att de senaste tävlingarna, hon har kört ur även i en storslalom och en super-G på sistone, inte varit så lyckade. Särskilt urkörningen i Lenzerheide blev en väckarklocka.

- När jag inte kom i mål, tre portar från mål, det var ett avgörande ögonblick, säger 22-åringen.

- Då förstod jag att jag behövde ta ett steg tillbaka och vila. Nu är jag mer mig själv igen.

Har chansen

Shiffrin har den här säsongen satsat betydligt mer även på fartgrenarna. Det är en satsning som dock tagit en del energi, så hennes OS-program består än så länge enbart av just storslalom och slalom.

- Jag skulle vilja tävla i allt, men det är inte säkert om jag kommer att ha energi till det. Just nu fokuserar jag på storslalom och slalom, sedan fokuserar jag om på farten. Så vi får se helt enkelt, säger hon.

ANNONS

För Frida Hansdotters del är storslalomen i första hand en chans att testa OS-backen inför slalomen. Men också en chans att kanske sätta lite griller i huvudet på Shiffrin.

- Även om det nu är en gång av tio som hon råkar göra ett misstag, så kan det ju hända när som helst. Så man måste ändå stå på start och känna att man har chansen.

Pyeongchang, TT:s utsände

Fakta: Frida Hansdotter

Född: den 12 december 1985 i Norberg.

Klubb: Norberg.

Världscupdebut: den 23 oktober 2004 i Sölden, Österrike (storslalom).

Främsta meriter: OS: 5:a i slalom, 13:e i storslalom 2014, 15:e i slalom 2010. VM-silver i slalom 2015, brons 2013 och 2017. Fyra världscupsegrar. Vann slalomcupen 2016.

Resultatrad i vinter, slalom: 4–5–3–3–2–3–2.

Var finns medaljerna: "Just nu ligger de nerpackade, men jag håller på och fixa ett prisskåp hemma i min gäststuga. Jag tror faktiskt att det som ska komma och gästa hos mig ska få bo i ett litet Frida-museum".

Fakta: Mikaela Shiffrin

Född: den 13 mars 1995 i Vail, Colorado, USA.

Klubb: Ski and snowboard club Vail.

Världscupdebut: den 11 mars 2011 i Spindleruv Mlyn, Tjeckien (storslalom).

Främsta meriter: OS-guld i slalom i Sotji 2014. VM-guld i slalom 2013, 2015 och 2017, VM-silver i storslalom 2017. 41 världscupsegrar. Vann den totala världscupen 2017, samt slalomcupen 2013, 2014, 2015 och 2017.

Resultatrad i vinter, slalom: 2–1–1–1–1–1–urkörning.

Var finns medaljerna: "Jag hörde i Sotji, att lägg den i en strumpa så ligger den lite säkert. Så Sotji-medaljen har jag inte framme. Men jag har hängt upp VM-medaljerna i mitt rum, mest för att jag hade ett utrymme på väggen."

Källa: Fis-ski.com, usskiteam.com med flera.

ANNONS