Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Tung start för RIK i slutspelet

  Ledning med ett mål i halvtid och på väg mot en jätteskräll. Men RIK tappade initiativet och förlorade den första SM-kvartsfinalen.

  Den första kvartsfinalen mellan regerande svenska mästarna, Kristianstad, och mesta mästarna, Redbergslid, blev en fartfylld historia. Skåningarna som har presterat suverän handboll i grundserien fick tack vare sin förstaplats i tabellen chansen att fritt välja motståndare i slutspelet. Valet föll på RIK. Och den tuffast tänkbara lottningen var ett faktum för göteborgarna.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men när det på onsdagskvällen var dags för första ronden lagen emellan så var det ett respektlöst Redbergslid som klev ut i Kristianstad Arena. Efter en svag inledning kunde gästerna ta initiativet i matchen, och sätta storfavoriterna under hård press. Och 15 minuter in i den första halvleken, vid ställningen 8-8, valde Kristianstads tränare, Ola Lindgren, att ta time out. Avbrottet fick dock inte önskad effekt utan RIK fortsatte att pressa tillbaka ligaettan och vore det inte för Iman Jamalis 16-17-reducering i slutsekunderna av den första halvleken hade Redbergslid gått till halvtidsvila med en tvåmålsledning.

  – Vi gör en riktigt bra första halvlek och höll oss exakt till den plan vi hade satt upp, säger RIK:s tränare Jasmin Zuta.

  Den andra halvleken inleddes med mål för RIK - men sedan skruvade Kristianstad upp tempot, gjorde fyra raka mål och tog över taktpinnen i matchen. Jasmin Zutas lag försökte svara - men hemmalaget tätade till i försvaret, kunde hålla undan och vinna med 29-25.

  – Början av andra halvlek är inte tillräckligt bra. Vi kan inte bara gå upp i anfall och hoppas på att det ska bli mål - vi måste jobba för det också, säger Zuta. I 50 minuter imponerar vi, men att vi inte är med efter paus gör att vi till slut förlorar det här.

  En bit in i den första halvleken uppstod en situation som efter matchen blev omdiskuterad. RIK:s Tobias Östanbäck, som med sina fyra mål och finurligt anfallsspel var en av gästernas bästa spelare i inledningen av matchen, fick rött kort efter en märklig situation. En Kristianstadsspelare kom i anfallsläge från kanten. I samband med att motståndaren hoppade upp för att skjuta så krokade Östanbäck i honom. Domarteamet bedömde förseelsen som grov och visade RIK-spelaren det röda kortet. Förödande menar Jasmin Zuta.

  – Tobias är en av våra bästa spelare, och med de skadeproblem vi har redan innan matchen så blev det naturligtvis väldigt tungt när han blev utvisad och inte fick spela mer.

  Helst ville han inte kommentera situationen mer än så.

  – Jag vill inte säga något mer egentligen, men jag tror inte att det finns någon som tycker att det är rött kort...

  Förlusten innebär underläge med 0-1 i matcher för RIK.

  Nästa match spelas i Göteborg 18/4.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.