Carin Strömberg firar under matchen mot Frankrike.
Carin Strömberg firar under matchen mot Frankrike. Bild: LUDVIG THUNMAN

Sveriges EM-hopp lever efter bragdinsats

Bragdinsatsen mot hemmanationen och världsmästaren Frankrike räckte till en poäng för Sverige. Efter 21–21 (14–11) i Nantes ska väldigt mycket till för att det svenska hoppet om en EM-semifinal ska leva.

|

Hemmanationen och regerande världsmästaren Frankrike – då var det endast seger som gällde för de svenska handbollsdamerna för att en realistisk chans om en EM-semifinal i Paris skulle leva till mellanrundans sista match mot Ryssland.

Ett Frankrike som har världens bästa försvar och som under mästerskapet har varvat upp även sin offensiv. Ett "les bleus" som Sverige har förlorat mot i nio av de senaste tio mästerskapsmatcherna. Senaste segern var i mellanrundan i EM 2014.

Perfekt försvar

Lita på din lagkamrat. Spring inte med Frankrike i anfallsspelet utan håll din yta och låt spelaren bredvid möta fransyskan vid rörelse. Uppmaningen från förbundskaptenen Henrik Signell kan låta enkel, men är sannerligen inte lätt att utföra mot så individuellt skickliga spelare som Frankrike har.

Det var ändå precis vad de svenska spelarna gjorde under den första halvleken i Hall XXL i Nantes – och då fick Blågult ändå klara sig utan försvarsspecialisten Sabina Jacobsen (ljumskskada) för andra matchen i rad. Försvaret satt perfekt och med det fick Sverige – i princip för första gången i turneringen – även de enkla målen framåt. Blågult ledde med 3–0 efter drygt tre minuter och darrade inte ens när Frankrike kom i gång ju längre halvleken led. Med drygt fem minuter kvar att spela var det kvitterat (10–10), men svenskorna ångade på fram till en 14–11-ledning i paus.

Idéhn storspelade

Föll Blågult ihop i andra halvlek? Inte alls. Anförda av spelmotorn och världsstjärnan Isabelle "Bella" Gulldén var Sveriges ledning ett tag uppe i fyra bollar, men med 20 minuter kvar att spela var det nere i två bollar. Då började Filippa Idéhn att storspela i det svenska målet. Inom loppet av tio minuter svarade Idéhn för fem räddningar och när även kollegan Amandine Leynaud hittade formen i det franska målet gjorde inget lag mål under en tiominutersperiod.

Med knappt sex minuter kvar att spela var det ändå kvitterat och lagen följdes sedan åt. Med sju sekunder kvar att spela hoppade Jamina Roberts upp med förhoppningen att bli segerhjälte, men avslutet gick över och matchen slutade 21–21.

– Det är klart att det hade varit väldigt mycket goare om vi hade fått två poäng med oss, men vi måste vara nöjda med prestationen, säger Roberts i TV3.

– Det är väldigt surt, jag tycker vi förtjänar att vinna här matchen, säger Isabelle "Bella" Gulldén.

Även vid seger mot Ryssland på onsdag i sista matchen i mellanrundan är Sveriges chanser otroligt små att nå semifinal.

– Vi visste ju att vi var tvungna att vinna. Man önskar ju att vi hade spelat så här tidigare, hade vi gjort det hade vi nog gått med full pott, säger Gulldén.