Sverige vann rysare – allt avgörs mot Spanien

Kim Andersson kom tillbaka till landslaget för OS-kvalet i handboll. Han sköt Sverige ett steg närmare mot Rio de Janeiro när Slovenien besegrades med 24–23. På söndag avgörs allt mot Spanien.

|

Vid OS i London 2012 tog de svenska handbollsherrarna ett otippat silver. När laget kvalade in till turneringen var det hemmapubliken i Göteborg som lyfte ett uträknat landslag mot London.

Fyra år senare skulle publiken i Malmö Arena föra blågult till Rio de Janeiro. När Sverige på fredagen enkelt avfärdade Iran med 15 bollar (34–19) var det endast 4328 själar på platsen – på lördagen kom 8653 åskådare till södra Malmö.

En publik som briserade när mittsexan Jesper Nielsen skickade in matchens första mål. Ett mål som var början på en formidabel start för Sverige, som kontrade sönder Slovenien. Efter knappt nio minuter vad ledningen fyra mål stor och Slovenien tvingades ta en timeout.

Det hjälpte till en början, men när Sverige gjorde sitt sjunde mål fick målvakten Gorazd Skof nog. När Slovenien skrällvann mot Spanien på fredagen släppte 38-åringen in blott fem bollar i andra halvlek. Nu lämnade han målburen halvvägs in i den första akten.

Sverige trummade på och med två minuter kvar av första halvlek var ledningen uppe i sex mål. Ett övertag som hemmalaget något slarvigt tillät Slovenien halvera innan paussignalen ljöd vid ställningen 12–9 till Sverige.

Fem minuter in på andra halvlek var den tidigare sexmålsledningen helt borta. Då satte Vid Kavticnik en straff bakom Mattias Andersson i det svenska målet och det var kvitterat till 14–14. Matchen blev därefter som väntat en rysare.

Allt avgjordes i matchens absoluta slutskede. Med knappt en minut kvar att spela hade Sverige lagkaptenen Tobias Karlsson utvisad – då bombade Kim Andersson, tillbaka i landslaget för just OS-kvalet, in avgörande 24–23.

– Just nu är jag lite besviken. Vi strulade till det för mycket. Det hade varit skönt med några fler mål. Det hade känts bättre inför i morgon, sade Andersson till TV3.

Segern mot Slovenien gör att det räcker med en poäng i söndagens avslutande kvalmatch mot Spanien för att boka resan till Rio de Janeiro. Sverige har även råd att förlora, men inte med fler än två bollar.

OS-kvalet i handboll

1. Herrarnas OS-kval är uppdelat på tre fyrlagsgrupper. Två lag från varje grupp får en OS-plats.
  2. Fredagens resultat: Slovenien–Spanien 24–21, Sverige–Iran 34–19.
  3. Lördagens resultat: Spanien–Iran 37–23, Slovenien–Sverige 23–24.
  4. Söndag: 16.30 Sverige–Spanien, 18.45 Slovenien–Iran.
  5. Inbördes möten avgör om två eller fler lag hamnar på samma poäng. Därefter avgör målskillnad i inbördes möten och därefter flest antal mål i inbördes möten. Först därefter räknas den totala målskillnaden i turneringen in.
  6. Övriga kvalgrupper, grupp 1: Polen (arrangör), Makedonien, Chile, Tunisien. Grupp 3: Danmark (arrangör), Kroatien, Norge, Bahrain.
  7. Tolv nationer, fördelade på två grupper, deltar i OS-turneringen. Klara sedan tidigare är: Brasilien, Frankrike, Qatar, Argentina, Tyskland, Egypten.
  8. Herrarnas OS-turnering startar den 6 augusti med matcher varannan dag. Bronsmatch och final avgörs den 21 augusti. De fyra främsta i grupperna går till kvartsfinal.
  9. Lottningen av grupperna sker den 28 april i Rio de Janeiro.