Sverige rasade ihop i andra halvlek – förlorade bronsmatchen

Det blir ingen medalj för Sverige i hemma-VM. Trots en drömstart rasade man ihop i bronsmatchens andra halvlek. Det gjorde att Spanien kunde vinna med 39–36.
– Vi kanske hade behövt ha toppen här i Stockholm, den toppen hade vi i Göteborg, säger Felix Claar.

|

Det fanns säkert en och annan som grävt ned sig efter semifinalförlusten mot Frankrike. Trots att Sverige där och då kunde känna doften av att få spela en drömfinal på hemmaplan mot Danmark kändes det aldrig riktigt nära.

Men alla tankar på att bronsmatchen mot Spanien bara var en i mängden fullkomligen blåstes bort sista kvarten innan avkast. Först och främst plockade arrangören fram ett trumfkort ur rockärmen – plötsligt dök Tommy Körberg upp och sjöng ”Stad i ljus” live. Framträdandet följdes av en eld- och ljusshow som fick det att fladdra i näshåren.

Dess crescendo kom när spelarna sprang in på planen inför 22 650 människor. Det gick inte att inte ryckas med.

Frenesin i spelet var dessutom nästan otäck. Med denna fart hade Sverige inte startat en match under hela hela mästerskapet. Max Darj bufflade både framåt och bakåt, Hampus Wanne fick ytor på vänsterkanten – och Andreas Palicka räddade.

Hampus Wanne sexmålskytt i första halvlek

Redan efter tio minuter stod det 8–6 till Blågult, efter vad som var lagets bästa inledning på bra länge. Dessvärre var det ett revanschsuget Spanien, kanske från EM-finalförlusten för ett år sedan, som stod på andra sidan. Därför räckte det inte till för att skaka dem av sig.

Det gjorde att Tobias Thulin fick ställa sig mellan stolparna redan efter 13 minuter.

Det var handboll i yttersta världsklass, inte minst det svenska anfallsspelet. Darj är ingen stor målskytt men med kvarten spelad hade han stänkt in fyra baljor, samtidigt var Felix Claar glimrande i sina avvägningar från mittniopositionen. Som om inte det räckte tog Thulin tre av de fyra första avsluten han fick på sig.

Man hann knappt hämta andan, med 20 minuter spelade ledde Sverige med 14–13. En minut senare stod det 16–14.

Det fortsatte så, totalt gjorde Sverige 22 mål i den första halvleken – av dessa gjorde Wanne sex. Allt sammantaget gick Sverige till paus i en 22–18-ledning.

– Vi har ganska go känsla i halvtid eftersom vi leder med fyra och sen går det så jävla fort och så får vi jobba i uppförsbacke, säger Max Darj.

Klappade ihop

Men andra halvleken började sedan allt annat än bra. Ett par slarv i det svenska anfallsspelet såg till att Spanien kunde kvittera till 24–24 redan fem minuter in. Redan då tog förbundskapten Glenn Solberg timeout – bara minuten efter det kunde Spanien gå upp i ledning.

– De drar ner tempot jättemycket och har otroligt långa anfall. Efter en och en halv minut hittar de ett inspel till mittsexan, ett underarmsskott som går på ”Palle” (Anderas Palicka) och in. Det är jobbiga mål att släppa in, säger Felix Claar.

Sverige hade stora problem i anfallsspelet, efter åtta minuter hade man bara lyckats göra ett mål. Då hade spanjorerna gjort sju. Draget för att få bukt med saker och ting blev att åter kasta in Palicka. Han fick träff direkt, dessvärre var inte hans försvar tillräckligt påkopplat för att snappa upp returerna. Det blev kostsamt och Spanien kunde gå ifrån till 30–27 med kvarten kvar.

Mest symbolisk blev kanske det svängda mentala övergreppet när Niclas Ekberg missade en straff – mot detta Spanien han från sjumeterslinjen sköt hem EM-guldet förra året.

Sverige lyckade inte alls få fatt på spanjorerna som med fem minuter kvar satte 36–32. Då kändes det avgjort i Tele2 arena.

Svenskarna avslutade mästerskapet med att kämpa heroiskt, dessvärre förgäves. Matchen slutade 39–36.

– Jag tycker det är tråkigt att vi inte kan avsluta bra. Vi har gjort det bra genom hela turneringen och det är synd att vi inte kan resa oss och prestera i en sista match inför hemmapubliken, säger Darj.

När tutan gick infann sig besvikelsen hos laget som får nöja sig med en fjärdeplats.

Det innebar, utöver ledsna miner, att Sverige får en tuffare väg till OS 2024 i Paris.