Sverige har ett ben i VM: "Känns bra"

ANNONS
|

– Totalt sett är jag nöjd med vår insats i dag. Det var ett stabilt, gediget lagspel som gav resultat och förutsättningarna inför returen på hemmaplan i Ystad på tisdag känns bra. Att spela borta mot Makedonien är tufft och därmed är det starkt att vinna, säger förbundskaptenen Henrik Signell till GP.

Det var dock en ängslig svensk inledning i VM-kvalmatchen i Skopje i Makedonien på lördagskvällen. Svenskarna kom förvisso in i matchen allt mer – men siffermässigt bet Makedonien sig kvar och Sverige kunde övertaget till trots inte dra ifrån.

En vitamininjektion blev det när Olivia Mellegård bytte med Loui Sand på kanten, klubbkamraten från Sävehof som dittills inte riktigt kommit in i matchen.

ANNONS

Mellegård spelade respektlöst och rakt på och bidrog till att Sverige fick ett försprång med tre mål, 8-5. Samtidigt började spelarna i hemmanationen krokna i fysiskt – svenskorna tycktes starkare och orkade mer och hade greppet om matchen efter drygt 20 minuter.

– Det var många som bidrog positivt, vi gick runt på många spelare och spred vårt målskytte, vilket är bra, en kollektiv styrka, säger Signell.

Försvarsmässigt spelade Sverige stabilt och låste Makedoniens kantspel, inte minst agerade Johanna Bundsen i målet tryggt och Sverige kunde gå till pausvila med ledningen 12-9.

Strömavbrott mitt under match

Till den andra halvleken kom Sverige ut med ny energi och ett helt annat driv i spelet. Ganska snart hade de blågula tagit tag i matchen och skaffat sig en ledning med åtta mål.

Loui Sand var tillbaka och briljerade med flera läckerheter och spelmotorn Bella Gulldén (även hon med förflutet i Sävehof ) visade varför hon är en väldens bästa handbollsspelare och satte som vanligt sina straffar med stor säkerhet.

Allt såg fint och säkert ut – då började plötsligt ljuset svaja i den mytomspunna hallen. Mörkret sänkte sig över planen och de turkiska domarna såg ingen annan utväg än att avbryta matchen tills felet hittats. En kvart tog det innan strömavbrottet var åtgärdat och matchen kunde fortsätta.

ANNONS

– Troligen handlar det om att blixten slagit ner, när jag tittar ut genom hallen nu så mullrar det och ser mörkt ut, berättar Henrik Signell för GP.

Avbrottet fick dock inte Sverige att tappa greppet, man hade full kontroll och vann utan problem med elva bollar efter en stabil dag på jobbet. Med segern har Sverige ett bra läge och ett ben i VM inför returmatchen i Ystad.

ANNONS