Sverige går in i VM - utan full trupp

Sverige skriver bara in 15 spelare i sin trupp till handbolls-VM och lämnar således en plats öppen när turneringen drar igång.

ANNONS
|

Andreas Cederholm och Emil Frend Öfors ställs utanför laget till premiären mot Bahrain.

I stället för att gå in i mästerskapet med full trupp väljer förbundskaptenen Kristján Andrésson att bara skriva in 13 utespelare jämte de två målvakterna Mikael Appelgren och Andreas Palicka.

Andreas Cederholm var reserv och kallades in till VM-truppen när Johan Jakobsson åkte på en hjärnskakning i en träningsmatch mot Norge. Han har åkt med laget till Paris, men kommer alltså tillsammans med Frend Öfors inte att ingå i truppen till VM-premiären.

Därmed blir vänstersexan Jerry Tollbring och högernian Albin Lagergren ensamma på sina positioner i inledningen av mästerskapet.

ANNONS

Johan Jakobsson är kvar hemma i Sverige för att rehabilitera sin hjärnskakning, och kan bli aktuell för spel tidigast till den fjärde gruppspelsmatchen.

För Albin Lagergren, som gjorde sin första mästerskapsmatch när han skrevs in i truppen till den sista matchen i OS, innebär det att han får en stor roll i laget.

– Jag tycker det har fungerat bra i matcherna inför. Jim (Gottfridsson) och (Jesper) Konradsson på mitten gör det väldigt lätt att spela. När vi håller oss till spelet så tycker jag att det går väldigt bra, säger han.

Bahrain står för motståndet i premiären och bör inte vålla Sverige några större problem. Laget har bara spelat ett VM tidigare, 2011, och slutade då näst sist.

Kristján Andrésson:

– De spelar 3–3 i försvaret. Det är ett väldigt ovanligt försvarsspel mot vad vi är vana vid. Det blir ju något nytt.

– Vi ska utnyttja styrkorna hos varandra och tittar man på de killar vi har på högernio nu så är det väldigt spelskickliga, snabba halvdistansskyttar. Det är inte Johan Jakobssons spelartyp, men samtidigt så har de andra kvaliteter där de är snabba i fötterna. Och vi möter offensiva motståndare där jag hoppas det ska passa.

ANNONS

Sverige-Bahrain

Vad: Handbolls-VM, gruppspel, första matchen.

Var: Accorhotels Arena, Paris, Frankrike.

När: Fredag 13 januari, klockan 17.45.

TV/radio: Kanal 5/P4 Radiosporten.

Övriga matcher grupp D fredag: Qatar–Egypten (14.00), Danmark–Argentina (20.45).

Sveriges resterande spelschema: Argentina, söndag 15 januari (14.45), Danmark, måndag 16 januari (20.45), Qatar, onsdag 18 januari (20.45), Egypten, fredag 20 januari (17.45).

Förutsättningar: De fyra främsta lagen i grupperna går vidare till åttondelsfinal.

Läget i laget: Sverige kommer till spel utan Johan Jakobsson, som fått stanna hemma i Sverige på grund av en hjärnskakning och missar minst de tre inledande matcherna i gruppspelet. Jesper Nielsen och Philip Stenmalm har varit sjuka under uppladdningen, men ska kunna spela VM-premiären.

Motståndet: Bahrain har bara spelat ett VM tidigare, i Sverige 2011, och slutade då nästa sist. Var kvalificerat för att spela VM i Qatar 2015, men drog sig ur av politiska skäl. Till årets VM tog sig laget via ett silver i asiatiska mästerkapet 2016 där de besegrades av just grannlandet Qatar i finalen. Bahrain slutade så bra som åtta på ungdoms-VM 2007, och flera av de spelarna spelar nu i A-landslaget. Bland de mer intressanta spelarna finns spelmotorn Hussain Al Sayyad, som till vardags spelar i ett saudiskt topplag. Tidigare förbundskaptenen avgick i december och Salah Bouchekriou utnämndes så sent som i januari. Bahrain slog överraskande Slovakien i en träningsmatch med 28–26 inför VM.

Bruttotrupper, bantas till 16 spelare inför premiären:

Sverige:

Målvakter: 12 Andreas Palicka, 20 Mikael Appelgren.

Vänstersex: 9 Jerry Tollbring, 21 Emil Frend Öfors.

Vänsternio: 5 Simon Jeppsson, 28 Philip Stenmalm, 65 Lukas Nilsson.

Mittsex: 7 Max Darj, 18 Fredric Pettersson, 35 Andreas Nilsson, 36 Jesper Nielsen.

Mittnio: 14 Jesper Konradsson, 24 Jim Gottfridsson.

Högernio: 23 Albin Lagergren, 29 Andreas Cederholm.

Högersex: 10 Niclas Ekberg, 32 Mattias Zachrisson.

Förbundskapten: Kristján Andrésson.

Bahrain:

Målvakter: 12 Husain Jasim Alqaidoom, 86 Ali Khamis Isa, 21 Mohamed A. Husain Abdulla.

Vänstersex: 14 Mahmood Abdulqader Ali, 89 Mahdi Abdulla Saad.

Vänsternio: 66 Komail Ali Mahfoodh, 15 Mohamed Ali Merza, 50 Ahmed Jassim Almaqabi, 77 Jasim Abbas Al Salatna, 51 Mohamed Jasim Almaqabi.

Mittsex: 3 Ali Abdulla Eid, 19 Mohamed Merza Salman, 8 Hasan Shehab Alfardan.

Mittnio: 17 Ali Husain Abdulradha, 99 Husain Ali Al Sayyad.

Högernio: 7 Ali Merza Salman.

Högersex: 18 Ahmed Jalal Abbas, 9 Hassan Mohamed Al Samahiji, 27 Bilal Basham Askani, 93 Mohamed Habib Hasan.

Förbundskapten: Salah Bouchekriou.

ANNONS