Sverige föll i semifinalen - nu väntar bronsmatch

Det blev en rysare när Sverige spelade sin första VM-semifinal. En rysare som svenskorna till slut förlorade och Frankrike tog sig till final efter seger med 24-22 . För Sverige väntar nu bronsmatch mot Nederländerna på söndag.

|

Det svenska landslaget hade redan innan semifinalen mot Frankrike stått för något historiskt. För förta gången var ett svenskt damhandbollslag i en semifinal i ett globalt mästerskap. Genom segrar mot bland annat Norge och Danmark väntade nu Frankrike i sista hindret före VM-final.

Sverige fick en bra start i semifinalen mot Frankrike och gjorde genom Nathalie Hagman matchens första mål. Sen blev det tuffare. 20 minuter in i matchen hade Frankrike skaffat sig en fyramålsledning. Men då hittade svenskorna nya krafter och gjorde 5-0 på sju minuter och var i och med det ikapp och förbi. När lagen gick till halvtidsvila var ställningen 12-11 till Sveriges fördel.

Dramatiskt slut

Andra halvlek var inledningsvis en jämn historia. Men med tolv minuter spelade av halvleken hade Frankrike gjort ett ryck med fyra raka mål och var i ledning 19-15. Då tog förbundskapten Henrik Signell timeout och med tio minuter kvar av matchen var Sverige ikapp igen, 19-19. Därefter följdes lagen åt och det skiljde inte mer en ett mål mellan lagen förrän i slutminuten.

Slutet blev en riktig nagelbitare som Frankrike till slut gick segrande ur. Det var jämt in i det sista och lagen tog ledningen om vartannat men i slutminuten gick fransyskorna till tvåmålsledning. Henrik Signell begärde timeout med 27 sekunder kvar men resultatet stod sig och i och med det är det Frankrike som spelar VM-final mot Norge på söndag.

– Det var en jämn match. I slutet går det deras väg och det känns tungt. Hela matchen ligger de före men vi lyckas vända och komma tillbaka. Det känns bara jäkligt surt, sa en besviken Isabell Gulldén till Kanal 5 efter matchen.

"Små marginaler"

– De står väldigt bra, är fysiskt starka och läser spelet bra. Det är små marginaler och det kändes bra när vi kom tillbaka. Det var en match som kunde gått åt vilket håll som helst, men det känns surt såklart, säger Henrik Signell till Kanal 5.

Sverige kan fortfarande lämna mästerskapet med medalj om man vinner bronsmatchen mot Nederländerna på söndag.

– Man får deppa ikväll men det är bara att börja ladda om. Det är en medalj vi vill åt, säger Isabell Gulldén.