Svenskorna tog andra raka: "Vi kan vinna OS"

Sveriges damer har fått en lysande start på OS–handbollen och står med ena foten i kvartsfinal. Mot Sydkorea kom andra raka segern – 31–28. – Åtta, tio lag kan vinna OS. Och vi är ett av dem, säger Sveriges tränare Henrik Signell.

|

Det blev precis som man kunde förvänta sig. Efter en tidig uppstigning inledde Sydkorea morgonmatchen i Future Arena med ett högt tempo och ett 3–3-försvar i ett försök att störa Isabelle Gulldén och de uppställda svenska anfallen. Samtidigt blixtrade de i kontringarna och showade med lobbar, japaner och knorrar.

Sverige hittade förvisso ytorna som gavs flera gånger med inspel till linjen, men mittsexan Linn Blohm hade en lite kämpig start på matchen och trampade över flera gånger och missade öppna lägen.

Den sydkoreanska målvakten Mira Park hade en lysande första halvlek och stod ett tag på 50 procent räddade skott. Efter en ändå tämligen bra start fick Sverige problem i mitten av den första halvleken och Sydkorea kunde gå ifrån till en fyramålsledning.

–Det är svårt, hur mycket video man än ser så är man inte vad vid att spela mot såna här spelare. Så man står med byxorna nere några gånger. Men det visste vi innan, så man måste släppa det och gå vidare, säger Linnea Torstenson.

Inför matchen pratade svenskorna mycket om att spela fysiskt mot de kvicka koreanskorna, som tidigare vunnit nio av elva möten med Sverige, och efter en lite tveksammare inledning började Sverige använda mer kraft. Angelica Wallén och Linnea Torstenson gick på genombrott och Sverige fick ett bättre tryck i kontringarna.

Filippa Idéhn bytte av Johanna Bundsen, som inte kom in i matchen på ett bra sätt, i mål och stod för flera bra räddningar. Bland annat var hon lysande under en period i den andra halvleken när Sverige kunde rycka ifrån och skapa sig ett par måls överläge. Idéhn hamnade till slut på 42 i räddningsprocent.

Sydkorea, som tagit sig till semifinal i samtliga OS-turneringar och bara missat medalj två gånger, pressade i sin premiär stornationen Ryssland men såg ut att få slut på energi mot slutet och förlorade till sist med fem mål.

Mot Sverige hände samma sak.

Medan svenskorna fortsatte med sitt kraftfulla och distinkta spel började Sydkorea att vackla något. Sydkorea gick ner till en 6–0-uppställning i försvaret, vilket öppnade för Linnea Torstenson (sex mål) och Nathalie Hagman (sju) att skjuta.

När 40 minuter var spelade ledde Sverige med två mål – 21–19. Fem minuter senare stod det 26–20 till Sverige, som till slut vann med 31–28.

Isabelle Gulldén var som vanligt dominant i sin roll som spelfördelare och avslutare. Efter matchen berättade hon att hon blev väckt av guldvrål från svenskar när Sarah Sjöström vann sitt guld sent kvällen innan.

– Ja, hon blev det, för hon bor på den sidan huset. Jag sov. Jag kanske också borde blivit väckt så hade jag varit lika bra som henne i dag, säger Linnea Torstenson.

Härnäst väntar stornationen Ryssland för Sverige. Det ser Linnea Torstenson fram emot.

– Det blir härligt att spela mot ett europeiskt lag som vi har mött flera gånger och man känner till dem. Det är inte samma nervositet och kunskap som i dag, jag vill gärna vara påläst och veta vad de har för färg på skosnörena. Så det ger lite trygghet i förberedelserna, säger hon.

Sverige möter Ryssland i nästa match på onsdag. Fyra lag går vidare från gruppen till kvartsfinal och efter två raka segrar ser det onekligen bra ut för svensk del.

Det tycker även Sveriges tränare, Henrik Signell.

–Det är ett getingbo med åtta, tio lag som kan vinna OS. Och vi är ett av dem, även om det är långt kvar, säger han till GP direkt efter segern.