Svårare väg till OS efter förlusten

ANNONS
|

Med hjälp av solen och Persiska vikens svalkande vågor försökte det svenska laget mildra besvikelsen dagen efter förlusten i VM-åttondelsfinalen mot Polen (20-24).

Flygplanet tillbaka till Europa och vardagen lyfter på onsdagsmorgonen, och nästa uppdrag för det blågula gänget blir dubbla EM-kvalmatcher mot Slovenien i april.

Att ta sig till EM blir viktigt också för att hålla drömmen om OS 2016 vid liv. Hade Sverige tagit sig till kvartsfinal så hade en OS-kvalplats i stort sett varit säkrad. Nu krävs det i stället att det svenska laget kniper en av två kvalplatser som delas ut på EM i Polen om ett år.

ANNONS

–Vi får ju börja med att ta oss till EM, som är mål nummer ett. Sen får vi se vilka lag som här tar sig till OS-kvalet från Europa. Men det är klart att det blir tufft, säger förbundskaptenen Staffan Olsson.

Det lag som vinner EM går direkt till OS. De två bästa lagen därunder går till OS-kval, om inte samma lag redan fått en kvalplats på VM. Vilket är fullt möjligt eftersom sju av de åtta lagen i kvartsfinal är från Europa (Kroatien, Polen, Tyskland, Danmark, Spanien, Slovenien, Frankrike). Det sista laget som är kvar i VM-spelet är värdlandet Qatar.

På EM 2012 tog Makedonien den sista OS-kvalplatsen genom att bli femma.

Till kvalspelet till OS i London, där det till slut blev ett skrällartat silver, tog sig Sverige tack vare fjärdeplatsen på VM på hemmaplan 2011.

De svenska spelarna är trots läget optimistiska kring chanserna att kunna fixa en OS-kvalplats.

–Absolut, det är klart att det går. Det kommer vara oerhört tufft, det är en lång resa, säger Jonas Källman, som inte kan svara på om han vill vara med på den resan eller om han gjort sitt i landslaget.

Kim Andersson, som inte kunde spela de sista matcherna i VM på grund av sin axelskada, sade direkt efter förlusten mot Polen att han troligtvis gjort sin sista landskamp.

En som definitivt vill fortsätta vänsternian Markus Olsson, som i Qatar gjorde sitt första mästerskap på seniornivå. Och han har hopp om det svenska lagets OS-chanser.

–Det känns rätt bra om man kan fortsätta att bygga vidare på det här. Det känns inte onåbart på något sätt.

TT: Även om det blir utan Kim Andersson och eventuellt Jonas Källman?

–Det är svårt att säga vilka förutsättningarna är om ett år. Det är inte säkert att jag är med då, det är tuff konkurrens. Vi får se, men det känns som om det kan gå, säger Markus Olsson.

Fakta: Så går Sverige till OS 2016

Handbollsturneringen vid OS i Rio de Janeiro 2016 består av tolv lag.

Europa- och världsmästarna är direktkvalificerade för OS, tillsammans med värdnationen (Brasilien) och de afrikanska-, asiatiska- och panamerikanska mästarna.

ANNONS

Resterande sex platser fördelas via kval. Dit går lagen som blir tvåa till och med sjua i VM samt sex lag från de olika kontintentalmästerskapen, varav de två bästa från EM i Polen 17–31 januari 2016.

Om de två bästa lagen på EM också placerar sig topp-7 på VM får trean och fyran kvala, om de fyra bästa lagen på EM placerar sig 2–7 får femman och sexan på EM kvala och så vidare.

De tolv länderna delas in i tre kvalgrupper med fyra lag i varje. De två bästa i varje grupp går till OS.

OS-kvalet spelas i mars 2016.

Fakta: Så spelas kvalet till EM 2016

Nästa handbolls-EM för herrar spelas i Polen 15–31 januari 2016. De två främsta lagen i varje kvalgrupp går vidare till EM, tillsammans med den bästa trean. Värdlandet Polen är direktkvalificerat. Sverige lottades mot Lettland, Slovakien och Slovenien i kvalgrupp 3.

Sveriges spelprogram:

2014:

Sverige–Lettland 33–23.

Slovakien–Sverige 23–33.

2015:

29 april: Sverige–Slovenien.

2/3 maj: Slovenien–Sverige.

10/11 juni: Lettland–Sverige.

13/14 juni: Sverige–Slovakien.

ANNONS