Stjärntätt när RIK firade 100 år

Finlir och tabbar på planen av superspelarna i Redbergslids Allstars och Göteborgsalliansen skapade så väl spänning som underhållning. Firandet toppades med att RIK tog hem segern efter en jämn kamp som slutade 29–27.

|

Den 6 december fyllde Redbergslid 100 år. Men först under lördagen blev det dags för det riktiga firandet. Dagen inleddes med Supermatchen där handbollsveteraner ställdes mot varandra i Redbergslid och Göteborgsalliansen.

Lisebergshallen var så gott som fullsatt med folk som kommit för att få se sina gamla idoler på planen igen.

Anders Franzén var snabbt framme vid Göteborgsalliansens mål och inledde med 1–0 till publikens jubel. Tillsammans på plan hade han med sig sin tvillingbror Mathias Franzén och storebror Mikael Franzén.

– Att ta på sig RIK-tröjan igen gav mig samma känsla i dag som förr. Det är vinnarkänslan och den sitter definitivt i tröjan, säger Mathias Franzén.

Matchen hade dagen till ära blivit uppdelad i tre perioder i stället för två halvlekar. I första perioden syntes två peppade lag som visade upp målkalas i snabb takt. Men RIK lyckades behålla ledningen och innan paus stod det 12–9.

I andra perioden inledde RIK på nytt med ytterligare ett mål, då av den trefaldige SM-guldsvinnaren Jörgen Egvik. Trots ett fortsatt jämnt spel såg hemmalaget hela tiden till att ligga ett steg före och hålla upp ett starkt försvar framför Peter Gentzel och Bengt Westphal som turades om i mål.

Halvvägs in i andra perioden började RIK bjuda på mer underhållning än spel och Göteborgsalliansens Fredrik Larsson fick chansen att kvittera till 13–13.

– Det är alltid lite svårt med den här typen av matcher. Man får försöka ge publiken något mer och det tycker jag att vi gjorde. Jag tror vi bjöd på den underhållning som publiken förväntade sig, säger Mikael Mellegård.

Men kvitteringen blev inte långvarig, Thomas Berntsson tog tillbaka RIK:s ledning och Ljubomir Vranjes och Mikael Mellegård följde upp med varsin fullträff. Trots att Fredrik Larsson fortsatte kämpa vid RIK:s mål tillsammans med Erik Matic.

– Jag tvekade inte en sekund när jag fick frågan om att ställa upp i den här matchen. Det är en stor ära och det var en häftig upplevelse att få vara med på, säger Sävehofsfostrade Erik Matic.

Andra perioden avslutades 23–17.

I tredje och sista perioden var det ett gäng något tröttare stjärnor som gav av den sista energin. Göteborgsalliansen kom i kapp på nytt vilket skapade nervositet hos RIK–fansen på läktarna. När Magnus Wislander stegade fram och satte 28–25 lyfte publiken taken av glädje.

Matchen avslutades sedan 29–27 och hemmalaget fick sin välförtjänta seger i samband med firandet.

– Det var så man fick nypa sig i armen. Att få samlas innan matchen, ta en kaffe och spela tillsammans igen. Det var overkligt, säger Mikael Mellegård.

– Det var en jämn match. Men vi hade kanske inte samma laddning som förr. Men insatsen är godkänd. Kroppen höll och det var väl det som var målet, säger Erik Matic.

Hemmaarenan Lisebergshallen ska rivas och ge plats för infrastruktur. Om mindre än två år måste RIK spela sina matcher någon annanstans. I och med 100-års jubileumet fick de gamla spelarna chansen att spela i hallen en sista gång.

– Det var kul att få spela här i dag. Det känns skönt att man fick ett avslut här, säger Mathias Franzén.

En spelarlegendar som saknades på planen under kvällen var Stefan Lövgren, i stället fick publiken se en videohälsning från stjärnan som grattade klubben på födelsedagen och sa: