Heid och Önnered är två elitlag sprungna ur samma stadsdel – och rivaliteten är rejäl (till höger i bild Heids elitansvarige Annika Wiel-Hvannberg). Foto: Bildbyrån
Heid och Önnered är två elitlag sprungna ur samma stadsdel – och rivaliteten är rejäl (till höger i bild Heids elitansvarige Annika Wiel-Hvannberg). Foto: Bildbyrån

Rivaler vägg i vägg: "Häftigt och unikt"

Sprungna ur samma stadsdel – och bara ett par kilometer skiljer mellan klubbarnas hallar. Rivaliteten mellan Önnered och Heid sträcker sig längre än att bara vara bäst i stan. – Helt klart den roligaste matchen för året, säger Önnereds ordförande Fredrik Blomberg.

ANNONS
|

Exemplen på klubbar som gör upp i samma stad finns det många av. Både i handbollsvärlden och övriga sportvärlden. Men för Heid och Önnered sträcker sig derbygraden ett steg högre. Klubbarna har inte bara Göteborg som sitt säte utan båda är dessutom etablerade i samma område, i sydvästra delarna av stan.

– Jag kan knappt komma på något annat exempel i Sverige där det är så på elitnivå, att det är två lag som geografiskt är så nära varandra. Det är liksom fem minuter med bil mellan hallarna, det är jättehäftigt och unikt, säger Önnereds ordförande Fredrik Blomberg.

Han fortsätter:

ANNONS

– Den här rivaliteten betyder oerhört mycket. Det här mötet är mycket roligare än de andra matcherna. Till och med roligare än att möta Sävehof, vilket i och för sig också är sjukt kul, men att möta Heid kittlar lite extra.

Hur skulle du, om du försöker vara objektiv, säga att styrkeförhållandena är mellan klubbarna i dagsläget?

– Till att börja med är det två klubbar som gör det väldigt bra med små medel. Men om Heid, som ju är en äldre förening, står för tradition så står vi för nytänkande, framåtanda och driv. Och i och med vår stora ungdomsverksamhet och att vi har både herr- och damlag är vi en betydligt större förening, men det är verkligen ändå hatten av för Heid, som lyckas så bra som de gör med små medel.

Och samtidigt som Blomberg menar att rivalmötet är en match som sportsligt är av högt värde berättar han att den inte betyder lika mycket ekonomiskt.

– Visst, vi har kanske tre gånger så många betalande supportrar mot Heid än vad vi har en onsdagsmatch mot Lugi, men det är tyvärr ändå så att det inte är några publiksiffror som sätter några större avtryck, ekonomiskt.

ANNONS

"Tror inte båda kan satsa"

I Heid-lägret är glädjen också stor över att det finns en rival på så nära håll.

– Sportsligt och derbymässigt är ju matcherna mot Önnered något särskilt, men sedan hur rolig en match är beror ju ofta på hur det går, säger Heids elitansvarige Annika Wiel-Hvannberg och skrattar.

Samtidigt tror hon att båda klubbarnas existens gör det svårare för någon av dem att lyckas på den yppersta nivå, SM-guld-nivå.

– Det är väl inte rimligt att tro att man kan ha två lag från samma stadsdel som går väldigt bra i SHE. Det känns som att det spelarmaterialmässigt inte är riktigt hållbart.

Hon fortsätter:

– Jag tror inte vi kan ha två klubbar i västra Göteborg som kan satsa för att vinna SM-guld, men om man vill ha det på den nivån som det är nu så funkar det absolut, det beror lite på vad man vill.

ANNONS