RIK vann rafflande derby mot Sävehof

RIK såg ut att vara på väg mot en enkel seger – men Sävehof kom tillbaka starkt. Till slut red ändå Redbergslid ut stormen och vann ett hett och känsloladdat derby.
– Det är det här man lever för, säger RIK:s tränare Jasmin Zuta.

|

Samma poäng och ett plusmåls skillnad.

Förutsättningarna inför derbyt i Partille arena mellan Sävehof och Redbergslid var jämna. Inledningen av matchen likaså.

Jonas Larholm öppnade målskyttet. August Wiger kvitterade snabbt.

Och så fortsatte det till en början. Joakim Larsson såg stark ut hos hemmalaget. August Wiger var pigg hos gästerna.

Både Tobias Thulin och August Eli Björgvinsson var skärpta i målburarna och med drygt kvarten spelat var det målsnålt och 6–6 på tavlan.

Sedan fick RIK fart framåt – samtidigt som Thulin spikade igen bakåt. Men ett tvåmålsryck från bortalaget fram till 7–9 åts upp snabbt och det var 10–10 med fyra minuter till paus.

Då tryckte RIK ifrån igen. Och den här gången lyckades de vita eleganterna skapa sig en större lucka.

August Wiger satte två snabba. Pontus Mellegård dunkade in en straff och det var 10–13.

Två snabba Jonathan Edvardsson-mål, i en halvlek som avslutades med svängigt och stökigt spel från båda håll, tätade till skillnaden en aning.

Men Daniel Wester fick också han bollen i nät och det var 12–14 i paus.

Svängig halvlek

Om den första halvleken var tillknäppt till en början var det en aning bättre målflöde i början av den andra akten.

Och då framför allt från gästande RIK. Niclas Fingren lät bössan tala ett par gånger, Oskar Ysander kämpade vilt på linjen både offensivt och defensivt och redan fem minuter in i andra halvleken var bortaledningen utökad till 18–13.

Men sista ordet var inte sagt. Sävehof, anförda av en röststark hemmaklack, hittade ny kraft och åt sig tillbaka in i derbymatchen som innehöll både känslor och massvis av viljestarka spelare.

Och när Sebastian Spante, med 43.21 på klockan, satte bollen i nät var nästan hela RIK:s ledning uppäten.

Jasmin Zutas manskap har tappat stora ledningar mot Sävehof förr och det märktes av mesta mästarna var skakade.

William Bogojevic kom igång, Joakim Larsson fortsatte att ta för sig och med minuter kvar av matchen hade Sävehof kommit tillbaka, 26–26.

– Vi blir lite för defensiva, lite trötta och när vi blir det får vi inte den sista träffen och därför kommer de ikapp. Men i slutet tar vi tag i det igen, säger Zuta.

Dramatisk avslutning

RIK darrade. RIK svajade.

Och det skulle bli dramatik ända in på mållinjen.

Niclas Fingren testade skott, vid bortaledning 29–28, med knappt halvminuten kvar. August Eli Björgvinsson bjöd på en benparad – och räddade.

Sävehof fick en sista chans. Bollen hamnade hos Sebastian Karlsson, men från kanten kunde han inte överlista Tobias Thulin, som i och med det fick sista ordet i derbyt.

RIK vann med 29–28.

– Det var lite tajtare än vad det borde varit, säger Jasmin Zuta och fortsätter:

– Det är det här man lever för. Dessa matcherna och den här känslan. Sen är det klart att man mår bättre när man vinner och jag tycker det var välförtjänt i kväll.

Vad tänkte du när sista läget kom för Sävehof?

– Det var precis så vi ville ha det (avslutet reds. anm.). Vi ville ha ett avslut på en kant och det kändes som Thulin var trygg i det.

Lika muntert var det inte i Sävehof-lägret. Sebastian Karlsson, som fick sista chansen, var ordentligt besviken.

– Det är ett läge som jag älskar, men Tobbe är jäkligt bra i målet och i dag tog han den. Nästa gång gör han det inte.

Han tillägger:

– RIK var vassare i de avgörande momenten. Vi gjorde en jäkla bra period i mitten av andra halvlek där vi kom ikapp och hade några chanser att gå förbi. Men vi var inte så skarpa som vi borde ha varit ...