Norsk guldvittring inför upplösning

Vårt kära grannland Norges segertåg ångar på när deras damer ska ta sig an Nederländerna i deras åttonde raka EM-final. På Lilla London sitter Stein-Otto och Kari och laddar upp inför, vad de tror, ännu ett guld.

ANNONS
|

1987 sjöng Sting "I´m an Englishman in New York", då sjöng han om hur olika skillnader mellan honom och amerikanarna gör att han går att urskilja ur mängden. Precis som norrmännen som hade klätt Lilla London med Norgeflaggor under uppladdningen inför finalen. De var också lätta att urskilja ur mängden, norrmännen i Göteborg.

– Detta är det bästa med att vara norsk i Göteborg, säger Kari Andreasen.

För Sverige tog festen slut, innan den ens hade börjat. En seger blev slutfacit för Gulldén & co, men för Norge börjar festen nå sitt klimax.

Allt som behövs är en seger i finalen mot Holland, en seger som för Kari Andreasen handlar om revansch för den tunga förlusten under semifinalen i OS.

ANNONS

– Det gör fortfarande ont, det var en väldigt jobbig förlust.

Delade åsikter om drömfinalen

Norges åttonde raka final blir alltså mot Nederländerna, laget man slog i somras när man vann sitt, enligt Kari, tunga brons i Rio. Men Stein-Otto Laheld hade gärna sett en annan motståndare, hans drömfinal är en nordisk final.

– Önskefinalen hade ju varit mot Danmark, det hade varit något alldeles speciellt.

Men den åsikten är han ensam om i sitt sällskap, Kari avbryter:

– Nej, inte Danmark! Jag gillar verkligen inte Danmark, då gillar jag Sverige mer.

Men att möta Sverige i en final är inget som Stein-Otto skulle föredra.

– Förlåt mig men det hade varit lite väl enkelt, hoppas du förstår, skrattar han.

Gillar dem mer än skidåkarna

Även om sällskapet inte är helt överens om vilka motståndare som man uppskattar mest, så råder det inga tvivel om kärleken till sitt landslag. Nästan iallafall.

– Jag skulle säga att jag gillar vårt handbollslag mer än våra skidåkare, säger Kari.

Ett modigt "statement" om man är från Norge och något hon var tämligen ensam om att tycka.

"Något speciellt med damerna"

Men Stein-Otto kunde ändå hålla med om att det är ett väldigt älskvärt damlandslag Norge har när det kommer till handboll.

– Det är något speciellt med damerna, de är väldigt lätta att älska. Det är ett kollektiv där alla är en del av ett lag, det är "laget före jaget".

ANNONS

Att det blir seger mot Nederländerna är alla i sällskapet överens om. Finalen blir Norges, som är både mesta samt regerande mästare, åttonde raka EM-final. Att man spelat så många finaler bevisar en sak enligt Stein-Otto.

– Det bevisar att det inte finns några tvivel om vilka som är bäst, kolla bara hur många finaler och inte bara i EM. Vi har vunnit OS och VM med.

Nöjd med att se Svenskar sjunga "Vi elsker dette landet"

Stein-Otto tror på seger med sju mål, Kari tror på en överkörning med 32-20 och innan den svenske sportjournalisten lämnade sällskapet var hon tvungen att strö lite mer salt i handboll-såret.

Detta med tanke på de två svenskar som är med i Norges tränarstab.

– Det ska bli fantastiskt att se Mats Olsson och Mia Högdahl sjunga den norska nationalsången.

ANNONS