Nilsson: Varför skulle jag inte ta det?

Truppens yngste spelare hade chans att utjämna, men Lukas Nilsson sköt matchens sista skott över mål. -Ibland måste man chansa på att ta det avgörande, säger 19-åringen. Och trots 26-27-förlusten mot Tyskland finns fortfarande chans till avancemang för Sverige.

|

En bra första halvlek och en riktigt skakig andra halva. Båda Sveriges EM-matcher har följt samma mönster.

Men den här gången blev det inte något lyckligt slut.

Svensk ledning med 17-13 i paus blev till förlust med ett mål, 26-27, efter att Tyskland gjort tio mål och Sverige bara två under den andra halvlekens första 15 minuter.

Tyskarna ställde upp med ett offensivare försvarsspel efter halvtidsvilan och tvingade Sverige till sämre avslut, vilket gav den tyske målvakten Andreas Wolff möjligheten att plocka skott efter skott.

-Det kändes inte som att vi var på väg in i en sån superdipp. Det gick bara lite tyngre, säger Lukas Nilsson. -Det är fortfarande inte en bra andra halvlek men bättre än den andra halvleken mot Slovenien i alla fall.

Sverige låg under med ett mål och hade chans att utjämna i matchens sista anfall. Efter att domarna höjt armarna i passivitetsvarning tog Lukas Nilsson till sist avslutet - men sköt över.

-De tyckte att jag skulle ta det och jag tyckte själv att jag skulle ta det. Jag är van vid att ta såna skott, så varför inte ta det här liksom. När man hade de bergen framför sig så var det inte mycket man såg. Det var bara att skjuta och hoppas på det bästa. Men det blev inte så bra, säger han, och menar att han är beredd att ta ett liknande läge igen. -Det skulle jag verkligen. Men då vill man sätta den.

Sverige står efter förlusten på två poäng inför gruppavslutningen mot Spanien på onsdag och har faktiskt, beroende på hur det går mellan Tyskland och Slovenien, råd att förlora även den matchen och ändå kunna ta sig vidare.

Kryss eller tysk seger i den sista matchen och Sverige går vidare, oavsett hur det slutar mot Spanien. Vinner däremot Slovenien är Sverige piskat att vinna mot förhandsfavoriten Spanien för att inte behöva packa väskorna och åka hem.

En slovensk seger kan ändå vara bättre för Sverige i längden, om de blågula lyckas besegra Spanien. Gör Slovenien Sverige och Spanien sällskap till mellanrundan kan Sverige få med sig maximala fyra poäng.

Blir det däremot tyskt avancemang får Sverige med sig max två pinnar, och i värsta fall noll.

-Det är klart att man vill vara klar, men jag tar hellre fyra poäng än noll, säger förbundskaptenen Staffan Olsson om utgångsläget.

Sverige mötte Spanien i en träningsmatch inför EM. Då förlorade Sverige med tio mål.

De spanska förhandsfavoriterna har dock visat upp en betydligt mänskligare sida i EM. Efter att ha pressats av Tyskland i premiären fick ett kämpande Spanien bara oavgjort, 24-24, mot Slovenien.

-Slovenien visade att de är ett bar lag och lyckades stressa Spanien. Så vi får titta på den matchen och se vad de lyckades med, säger Olsson.

Vid seger mot Spanien: Då går Sverige vidare till mellanrundan, då de därmed blir sämst trea i gruppen. De tar då med sig minst två poäng till mellanrundan.

Vid oavgjort mot Spanien: Då går Sverige vidare till mellanrundan som sämst trea i gruppen.

Vid förlust mot Spanien: Då går Sverige vidare om Tyskland besegrar Slovenien. Vinner Slovenien i stället över Tyskland är Sverige utslaget ur EM. Då hamnar Sverige och Tyskland båda på två poäng och Sverige förlorar på inbördes möten. Om matchen mellan Tyskland och Slovenien slutar oavgjort är Sverige vidare.

Till mellanrundan tar lagen med sig poängen de tagit mot motståndet som följer med dem till mellanrundan.