Lisebergshallen sjunger på sista versen

RIK är 100-åringen som blickar framåt och hoppas på nytt SM-guld, ny arena – och en vision för elitidrotten i Göteborg. - Jag hoppas att stan vågar satsa, säger klubbchefen Tony Larsson.

ANNONS
|

Men innan svängarna tas ut för mycket ska klubbens egen ekonomi saneras klart.

Underskottet på tre miljoner kronor har betats av med en miljon om året de senaste två åren och om den takten håller i sig är den anrika klubben nere på noll om cirka ett år.

Samtidigt är de sportsliga resultaten bättre än på länge med A-laget på en stabil femteplats i Handbollsligan under VM-uppehållet.

En tunn budget

- Då har vi ändå en budget som är bland de tunnaste bland elitlagen, säger klubbchefen Tony Larsson, inte utan stolthet.

Han förklarar framgången med en långsiktig satsning på unga lovande spelare som tränar stenhårt under en kunnig och målmedveten ledarstab.

ANNONS

- Det är en stor del av det arbetet som nu ger frukt på plan, säger han.

Framtidstänket och rekryteringen fortsätter. Dels genom att RIK vill vara en öppen och levande förening för barn i närområdet (skolorna i Örgryte och Härlanda), dels genom att RIK ska vara ett naturligt val för ungdomar som går på handbollsgymnasiet eller som spelar i mindre klubbar och vill utvecklas.

Målet på sikt är förstås att RIK åter ska bli en av landets absolut främsta handbollsklubbar och att nya SM-pokaler ska skina som solar över verksamheten.

Ordning på ekonomin

- Men att vi ska nå en storhetstid i stil med de vi hade på 1980- och 90-talen tror jag inte riktigt på, det funkar inte så längre. I dag är storhetstiden snarare några år där någon eller några få klubbar turas om att dominera. Men målet är förstås att vi ska finnas med där med både spets och bredd, säger Tony Larsson.

En viktig del i den satsningen är just att få ordning på föreningens ekonomi eftersom det i sin tur öppnar för nya möjligheter.

- Har vi mer pengar att röra oss med kan vi förstås gör ytterligare organisatoriska och sportsliga förbättringar, säger Tony Larsson.

ANNONS

Ett mörkt och ovisst moln finns dock över 100-åringen.

Hela rasket ska rivas

När det gäller hemmaarenan Lisebergshallen så ska hela rasket rivas och ge plats för infrastruktur.

Om mindre än två år, från årsskiftet 2018/19, måste RIK spela sina matcher någon annanstans.

Frågan är var?

- Det vet vi inte än, men vi har bra och konstruktiva diskussioner med kommunen där olika möjligheter diskuteras. Men det är klart… så länge vi inte har en lösning så finns ovissheten där och det skapar förstås en viss oro i lägret, säger Tony Larsson och fortsätter:

- Drömmen för oss och för andra klubbar i stan är förstås att det tas beslut om att snart bygga en modern multiarena någonstans i evenemangsområdet. Men den vetskapen hade det varit betydligt lättare att spela i tillfälliga lokaler under en period. Nu får man ta ett steg i taget vilket förstås gör det svårare att planera på lång sikt, säger han.

Saknar dokumenterad vision

Tony Larsson tycker att Göteborg generellt saknar en plan för stadens elitidrott.

- Jag hade gärna sett att det fanns en dokumenterad vision – att Göteborg satte på pränt hur man vill jobba med elitklubbarna. Det hade inte minst underlättat för klubbarna och i förlängningen varit gynnsamt för både stan och elitidrotten. Nu står vi och tittar på medan kranskommunerna bygger hallar… säger han.

ANNONS

Lite avundsjuk på Sävehof…

- Inte avundsjuk, jag är snarare glad för deras skull, men hoppas förstås att en stad som Göteborg med fler elitklubbar också ska våga satsa, säger han.

Nu blir det fest

Under lördagen får dock de kritiska funderingarna vila.

Nu är det fest – först en jubileumsmatch med gamla RIK-stjärnor i en fullsatt Lisebergshall, därefter baluns på lokal med prisutdelning och tal.

- Det ska bli en dag att minnas de kommande hundra åren, säger klubbchefen.

ANNONS