Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Prestige står på spel mellan Mirko Vicentijevic, Önnered, och Sebastian Karlsson, Sävehof. Bild: Avdo Bilkanovic, Michael Erichsen

Kompiskampen i derbyt

Till vardags är de bästa vänner. Nu möter Sebastian Karlsson, 23, och Mirko Vicentijevic, 22, varandra för första gången i ett ytterst prestigefyllt derby.

Det lär bli många hårda dueller i mötet mellan lokalkonkurrenterna Önnered och Sävehof. Kopplingarna mellan klubbarna, både bland spelare och ledare, är många.

En match i matchen är den mellan bästa vännerna Mirko Vicentijevic och Sebastian Karlsson. De umgås privat och har spelat ihop som juniorer i Sävehof.

LÄS MER: Gzim Salihi ledde Sävehof till seger

Nu ställs de mot varandra för första gången.

– Jag vet inte riktigt hur det kommer vara att möta honom, säger Karlsson och fortsätter:

– Jag har ju mött "Finkan" (Niclas Fingren, tidigare lagkamrat i Sävehof och nära vän, numera i Redbergslids IK) och där har jag försökt hetsa sönder. Jag brukar försöka säga saker med glimten i ögat men ändå så att det sätter sig i huvudet.

– Han kan ju försöka. Jag kommer nog inte gå i fällan. I alla fall inte för "Sebbe", kontrar Vicentijevic och skrattar.

Annorlunda väg till Handbollsligan

Trots att det är första gången de går upp i duell på varsin sida har de inte pratat jättemycket om matchen ännu.

– Det har varit lite men inget seriöst så. Matcherna har legat så tätt för oss båda den senaste tiden, säger Karlsson som hyser respekt för sin vän som handbollsspelare.

– Jag vet att han är begränsad i vissa områden tack vare ryggskadorna han haft. Men han är duktig och har ändå gått en lite annorlunda väg till Handbollsligan. Han blev erbjuden kontrakt med Sävehof när han skulle bli senior men valde i stället att gå till Warta och sedan Önnered.

Vicentijevic gör sin första säsong i Handbollsligan. Drömmen om att spela i Sveriges högstaliga slog in efter kvalsegern mot Aranäs i våras.

När halva säsongen snart är passerad blickar han tillbaka på en höst med berg och dalar.

– Det började med en del skador men det har blivit bättre och bättre med tiden. Senaste veckan var bra med poäng mot Malmö och vinst mot Skövde som jag tycker är svinbra. Men samtidigt, spelar vi som mot Ystads IF (förlust 24–30) så blir det inte bra.

”Ska aldrig få ha det på mig”

Nykomlingen ses som stora underdogs av de flesta som kallar sig handbollskunniga.

Sebastian Karlsson hymlar inte med att favoritskapet är Sävehofs och att det vore en smärre katastrof för honom personligen om det skulle bli torsk.

– Den som förlorar av mig och Mirko kommer nog inte få höra så mycket direkt efter matchen i och med att vi möts på annandagen igen. Efter det kan det nog sägas ett och annat när vi firar nyår till exempel. Men det finns inte på världskartan att vi förlorar mot Önnered. Han ska aldrig få ha det på mig.

Mirko Vicentijevic svarar:

– Han får gärna tycka och tro det. De får gärna ha den inställningen. Det blir bara jobbigt för dem.

LÄS MER: Superskräll av Önnered – kryssade i Malmö

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.