"Jag spelade lite varstans"

ANNONS
|

Guldet var bara början på en lång och framgångsrik karriär med VM-medaljer av alla tre valörerna och fyra turneringar i sträck. Avslutningen var femteplatsen i hemma-VM 1967.

"Kämpen" var uttagen i B-kedjan för vinnarturneringen 1958, men det gick kanske lite för bra för att lagledaren Curt Wadmark skulle kunna skrika "kedja!" och byta alla tre på en gång.

- Jag tror vi var först med att gå ifrån det där, jag spelade lite varstans, till och med back ibland, berättar Gunnar.

B-kedjan bestod annars av Majornas Nils Ekeroth, Heims Hasse Karlsson och så Kämpendahl från RIK. De tre allsvenska konkurrenterna hade ingen svårighet att hitta ett gemensamt spel.

ANNONS

Gunnar Kämpendahl gjorde mål i alla matcher och blev uttagen i VM-turneringens så kallade kombinationslag, ett sådant som numera benämns All Star Team. Han spelade vad som nu kallas mittnia och var "etta" i försvarets 5-1-spel.

- Den mittersta motståndaren var min gubbe, säger han, och egentligen fattar jag inte varför lagen inte oftare spelar 5-1 numera. Då har man ju alltid något som håller koll på linjespelaren och inga missförstånd uppstår.

VM-turneringen 1958 spelades i Deutsche Demokratische Republik, det gamla Östtyskland, med matcher i Erfurt och Leipzig före finalen i Östberlin.

- Allt var bra och maten god, minns Kämpendahl, men visst märkte man att dom hade koll på oss. Det spelade ingen roll, vi var inte där för att turista.

Sverige vann finalen med hela 22–12 mot Tjeckoslovakien, men nyckelmatchen spelades mot Danmark i semi. Det blev svensk seger med 13–12.

- Det betydde mycket att Rolf Zackrisson gjorde en så fin match, tycker Gunnar.

Bollbegåvningen följde sin ett år äldre skolkamrat Nils Wirén till både Redbergslid och Gais 1949. Kämpendahl spelade juniorlandskamper i fotboll och var allsvensk i Gais, men han tvingades sluta när hälsenan gav sig 1959. Det betydde 12 veckor i gips, men sedan kunde i alla fall handbollskarriären fortsätta, den som också innehöll Sveriges enda seger i Europacupen för klubblag. Redbergslid vann 1959 och Gunnar Kämpendahl söker fortfarande efter matchfilmen mot Frischauf Göppingen. Matchen sändes direkt både tysk och fransk tv, men inte i svensk.

ANNONS

Donald Lindblom, RIK

Roland Mattsson, Örebro SK

Lennart Ring, AIK

Uno Danielsson, Lugi

Stig-Lennart Olsson, IK Heim

Rolf Zackrisson, IK Heim

Åke Reimer, IFK Malmö

Rune Åhrling, Örebro SK

Kjell Jönsson, IFK Malmö

Nils Ekeroth, Majornas IK

Gunnar Kämpendahl, RIK

Hans Karlsson, IK Heim

Hans Olsson, RIK

Gösta Carlsson, RIK

Lars-Erik Olsson, RIK

Sten Hellberg, Lugi

Ålder: 74 år 27 januari.

Klubbar: Redbergslids IK, HK Drott, Wasaiterna.

Landskamper: 85 1957-67.

VM-medaljer: Guld 1958, brons 1961, silver 1964.

Svensk mästare: Med RIK ute 1961, inne 1958-63-64.

Europacupvinnare: Med RIK 1959.

Bonusinformation: Allsvensk fotbollsspelare och juniorlandslagsman för Gais.

ANNONS