Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Hemligheten bakom RIK:s segertåg

Redbergslids tränare Jasmin Zuta hyllar kollektivet inför toppmötet mot Kristianstad - Spelarnas delaktighet i hur vi spelar utgör en stor del av framgången, säger han.

ANNONS
|

Kristianstad är regerande svenska mästare – och har en svit på 50 hemmasegrar mot svenska lag.

Senast Kristianstad föll hemma var mot Lugi den 25 mars 2015…

– Det är klart vi gärna spräcker den sviten. Men det blir tufft, Kristianstad är oerhört starkt i sin hemmaborg, säger Jasmin Zuta inför torsdagens match.

Spricka i fasaden

Dock finns en spricka i fasaden – Kristianstad har förlorat flera matcher i Champions League och fick även stryk i senaste seriematchen mot Malmö, förvisso på bortaplan.

– De tycks ha hamnat i en svacka, det ska vi försöka utnyttja, säger Jasmin Zuta.

För RIK är läget tvärtom. De vita eleganterna går för högtryck och har vunnit de senaste fyra matcherna, bland annat mot topplagen Alingsås och Ystad.

ANNONS

Det har lett till att RIK under några dagar har toppat tabellen, senast det hände var en kväll förra säsongen…

– Väldigt roligt förstås, även om man inte ska dra allt för stora växlar på det där. Men att vi har gjort så bra insatser i början av säsongen tycker jag tyder på styrka, säger Jasmin Zuta.

Här ger han några förklaringar till framgångarna:

– Vi spelar metodiskt, alla känner till hur vi ska jobba och vet hur vi vill att det ska ut på plan.

Spelarna är delaktiga

Som tränare är min filosofi att spelarna ska vara involverade och delaktiga i besluten. Är man det tar man också ansvar, något som gör kollektivet starkt, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att vi har hittat tillbaka till den klassiska RIK-andan.

Vilket innebär?

– Det handlar om beteende och värderingar och om att bära klubbmärket med stolthet. Det kan låta klyschigt, men jag tror att det finns ett värde i det, en fungerande moral. Alla gör sitt yttersta på plan. Att vi gör jobbet hela vägen, tar duellerna och spelar tufft – men juste, säger han.

"Han är ovärderlig"

Framåt har det gått riktigt bra – Redbergslid har gjort flest mål i serien med en bit över 30 gjorda mål på match. I lagkaptenen Tobias Johansson har man dessutom handbollsligans bäste målskytt med 53 mål på sju matcher.

ANNONS

– Han är ovärderlig för det här lagbygget, klok och med bra värderingar. Och förstås en väldigt duktig handbollsspelare, berömmer Zuta..

Jasmin Zuta lovordar även Jonathan Carlsbogård, niometaren som jobbar stenhårt både framåt och bakåt och som öst in mål, senast nio mot Ystad.

– En kommande landslagsman om han fortsätter att jobba hårt, säger han.

Bakåt har det varit si så där. Målvakten Tobias Thulin har gjort toppinsatser de senaste matcherna – men det är i skrivande stund bara fyra lag som släppt in fler mål än RIK.

– Det finns att fila på i försvaret, med flera nya spelare som ska hitta rätt tar det sin lilla tid, jag tycker att vi tar steg framåt hela tiden, säger Jasmin Zuta.

ANNONS